Aukční rekord. Komiksová kresba Tintina s čínským drakem se vydražila za tři miliony eur

Kresba Tintina se v Paříži prodala za rekordní tři miliony eur

Kresba Tintina se v Paříži prodala za rekordní tři miliony eur Zdroj: ČTK

Kresba Tintina se v Paříži prodala za rekordní tři miliony eur
2
Fotogalerie

Kresba belgického tvůrce Hergého, určená pro obálku komiksu Modrý lotos ze série Tintinových dobrodružství, se v Paříži prodala za rekordních 3,175 milionu eur (přes 83 milionů korun), včetně poplatků. Podle aukční síně Artcurial, která dražbu zajistila, se jedná o nejvyšší částku za komiksovou kresbou v dějinách, píše AFP.

„Po dražební bitvě mezi třemi zájemci na telefonu se toto obdivované mistrovské dílo nakonec prodalo za 3 175 400 eur,“ uvedla aukční síň ve svém prohlášení. Dílo koupil soukromý sběratel.

Hergé na motiv Tintina s drakem v roce 1936 použil inkoust, kvaš a akvarely. Nakonec se na obálce komiksu neobjevil, protože byl příliš drobný a složitý pro tisk. Záhadu představuje přeložení kresby na šest částí, podle některých dílo malého chlapce, který kresbu dostal darem, podle jiných nutnost autora, aby šla kresba poslat poštou. Proti dražbě se podle listu Le Parisien postavil manžel vdovy po Hergém, který spravuje jeho pozůstalost. Kresba podle něj patří do muzea.

Dosavadní komiksový dražební rekord držely kresby určené pro předsádku knih o Tintinovi. V roce 2014 se přes Artcurial prodaly za 2,51 milionu eur (65,6 milionu korun), včetně poplatků.

Podívejte se na detaily vydražené kresby ve videu: