Autor bláznivých komedií Claude Zidi oslaví osmdesátiny

Claude Zidi s manželkou v roce 2010

Claude Zidi s manželkou v roce 2010 Zdroj: Profimedia.cz

Bláznivé komedie se skupinou Les Charlots či neméně ztřeštěné snímky s Pierrem Richardem a Louisem de Funèsem natočil režisér a scenárista Claude Zidi, který oslaví 25. července 80. narozeniny.

Tento klasik francouzské komedie natočil celkem pětadvacet komedií, z nich mnohé patří ke klasice žánru.

Zidi pochází z Paříže, kde také vystudoval kameru a u filmu začal pracovat jako kameraman, později i jako asistent režie. K vlastní režii se dostal až počátkem 70. let, kdy napsal scénáře a režíroval čtyři divácky velice úspěšné bláznivé komedie s tehdy velmi populární hudební skupinou Les Charlots - Bažanti, Blázni ze stadiónu, Velký bazar a Bažanti jdou do boje.

K jeho dalším slavným filmům patří zejména ty, v nichž spolupracoval s Pierrem Richardem (Hořčice mi stoupá do nosu, Náhradník), Louisem de Funèsem (Křidýlko nebo stehýnko, Jeden hot a druhý čehý), Jeanem-Paulem Belmondem (Zvíře) nebo s Gérardem Depardieuem (Asterix a Obelix).

Jean-Paul Belmondo a Raquel Welchová v Zidiho snímku Zvíře z roku 1977Jean-Paul Belmondo a Raquel Welchová v Zidiho snímku Zvíře z roku 1977 | Profimedia.cz

Neméně populární je například i série krimikomedií Prohnilí, Prohnilí proti prohnilým a Super prohnilí, v nichž hlavní role úplatných policistů ztvárnili Philippe Noiret a Thierry Lhermitte. Za první z nich obdržel v roce 1985 francouzskou filmovou cenu César za nejlepší film a režii.