Autosalon Paříž 2012: čeká se poněkud ledová show

autosalon Paříž

autosalon Paříž Zdroj: profimedia.cz

McLaren P1. V Paříži jako studie, do prodeje příští rok.
Range Rover. Po deseti letech nová generace.
Mini Paceman. Sedmý model britské značky.
Škoda Rapid. Česká automobilka s ním pojí velká očekávání.
Volkswagen Golf VII. Lehčí, elegantnější, spořivější .
5
Fotogalerie
Ekonomika si v Evropě nevede valně a prodeje aut to potvrzují. Výrobci automobilů snižují předpovědi pro tento rok a unisono opakují, že doba je „plná výzev“. Tváří se přitom chmurně a neváhají napadnout konkurenty.

Třeba Sergio Marchionne, šéf Fiatu a vedoucí představitel Asociace evropských automobilových výrobců (ACEA), nedávno obvinil Volkswagen z cenové agresivity. VW ho obratem vyzval, aby rezignoval na svoji funkci. A v této době otevírá své brány pařížský autosalon.

Organizátoři prohlašují, že autosalon v metropoli Francie, který se pořádá jednou za dva roky (střídá se s přehlídkou ve Frankfurtu), je „největší světovou motoristickou show“. Co se týká počtu návštěvníků, tak zcela jistě ano. Předloni jej navštívilo více než 1,2 milionu návštěvníků. Pokud jde o význam, tak přehánějí.

Při pohledu na dosud zveřejněný seznam novinek, světových a evropských premiér – očekává se jich přes sto – je zřejmé, že až na výjimky absentují luxusní vozy, supersporty. Pro ty je domácí půdou Ženeva. A zvláště je to patrné nyní, kdy Evropu zasáhla krize a novinek v segmentu nejluxusnějších vozů se objevuje stále méně.

Britská karta

V Paříži se tedy nečeká záplava překvapení od výrobců drahých vozů. Prapor budou držet nahoře vlastně pouze Britové. Pro ty je Paříž v podstatě domácí hřiště, protože na ostrovech se už roky žádná velká automobilová přehlídka nekoná.

A je to znát i na jejich letošní nabídce. Jaguar přiveze dvoumístný roadster F-Type. Ten hodlá představit při bombastické show v Rodinově muzeu. Aston Martin ukáže dokonce dva nové důležité modely – DB9 a Vanquish Nejnavštěvovanější. Autosalon v Paříži vede v počtu návštěvníků.

Minule jich přišlo 1,2 milionu – a otevřenou verzi modelu V12 Vantage. S velkým zájmem je očekávána novinka od McLarenu – supersport P1. A k hlavním tahákům bude bezesporu patřit nový Range Rover.

Francouzské rozpaky

Paříž patří odedávna francouzským automobilkám. Ty ale letos neprožívají nejšťastnější období. Objednávky jejich vozů klesají již čtvrtý měsíc v řadě. Francouzští producenti krvácejí ve válce cen, která ruinuje (nejen francouzský) trh. Vedou ji nesmiřitelně s jediným cílem, aby se do jejich prodejen vrátili zákazníci. To se ale nedaří. Objednávky Renaultu poklesly v srpnu meziročně o dalších více než 21,2 procenta, Citroënu o 18,3 procenta a Peugeotu o 8,4 procenta.

Z nabídky francouzských automobilek pro pařížský autosalon stojí za zmínku hlavně představení čtvrté generace modelu Clio. Od roku 1990 prodal Renault 11,5 milionu kusů tohoto modelu. Citroën uvede ve světové premiéře kabriolet DS3 a Peugeot bude věnovat čtvrtinu své expozice různým variantám modelu 208 včetně sportovní verze GTI a závodní R5.

Král přehlídky

Mnozí již dopředu prohlašují, že největším tahákem autosalonu bude Golf sedmé generace. Volkswagen vyrábí tento model od roku 1974 a dosud prodal 29,13 milionu exemplářů. Na první pohled je zřejmé, že auto je oproti svým předchůdcům méně kulaté. Je postavené na platformě MQB, kterou využívá například i nové Audi A3 nebo chystaná Škoda Octavia III. S nejúspornějším dieselovým motorem bude mít spotřebu jen 3,2 litru na sto kilometrů.

Ford si slibuje hodně od představení nového Mondea. Věří že s tímto vozem a dalšími modely, které hodlá uvést v brzké době, zlepší svoji situaci v Evropě, kde zažívá historicky nejhorší prodeje. Podobně špatně je na tom i Opel. Ten v Paříži představí model Adam, s nímž zamířil do segmentu nejmenších vozů.

Účast z Česka

Tuzemská Škoda Auto přiváží do Paříže nový model Rapid. Ve městě nad Seinou si zažije oficiální světovou premiéru. Mladoboleslavská automobilka mu přisuzuje velkou váhu. I proto bude mít tento rodinný sedan, který se začne prodávat v říjnu, vyhrazenu téměř celou výstavní plochu Škodovky. „Po řadě Octavia se Rapid v následujících letech stane naším druhým nejprodávanějším modelem,“ uvedl předseda představenstva společnosti Winfried Vahland.

Čtěte také:

Škoda tlačí na své manažery v Indii, mají se zlepšit

Škoda Rapid: auto do každé české (a čínské a indické) rodiny?

Britský průzkum: Nejspolehlivější auto je Škoda Yeti

chce zaujmout třídveřovou verzí druhé generace modelu i30, který se vyrábí v Nošovicích. Třídveřová varianta doplní pětidveřový hatchback a kombi. „Třídveřový model nové generace i30 byl vytvořen výhradně pro Evropu,“ uvedl výkonný ředitel Hyundai Motor Europe Allan Rushforth.

Pařížský autosalon 2012

Autosalon, na němž se očekává více než stovka světových a evropských premiér, začíná dnes. První dva dny jsou vyhrazeny novinářům a odborné veřejnosti. Přehlídka potrvá do 14. října. Autosalon se v Paříži poprvé konal v roce 1898. Opakuje se jednou za dva roky, protože se střídá s přehlídkou ve Frankfurtu.