Avast chce expandovat na mobilech, jedná se světovými výrobci hardwaru

Avast

Avast Zdroj: ctk

Česká antivirová společnost Avast Software by ráda navázala úzkou spolupráci s významnými hardwarovými výrobci, výrobci mobilních čipů a operátory po celém světě. Avast tak chce učinit v rámci své expanze do oblasti mobilní bezpečnosti a zajímá se například o firmy jako Samsung či Qualcomm. „Chytit ty největší ryby hned na začátek nemusíme, stačit budou i ty středně velké,“ říká pro E15.cz provozní ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Trh s mobilní bezpečností je nyní na začátku a pro hráče typu Avast je důležité dostat se k co největšímu počtu uživatelů a zakořenit mezi nimi. Avast má společně s konkurenčním AVG nejoblíbenější mobilní bezpečnostní aplikace mezi běžnými uživateli, ještě lepšího postavení chce ale dosáhnout právě přes partnery.

V současné době ani tak nejde o to okamžitě začít vydělávat obrovské peníze, jako spíše právě o obsazení trhu. „Monetizaci na mobilních zařízeních ještě pořádně nikdo nerozlouskl, modely se ale najdou. Teď je důležité mít penetraci,“ popisuje Vlček s tím, že Avast už má „desítky milionů“ mobilních uživatelů a monetizačních aktivit zkouší několik.

Jednající pobočky v Asii

Partneři jsou jedna z dobrých cest. Mobilní operátoři mohou totiž začít software od Avastu nabízet svým zákazníkům předinstalovaný, podobně by to mohlo fungovat také u samotných výrobců chytrých telefonů a tabletů. Díky spolupráci s výrobci čipů je zase možné integrovat bezpečnostní technologie přímo do hardwarové vrstvy a těžit tak z licencí.

Jenže právě o tyto kroky se snaží také další hráči na trhu, včetně Kaspersky Lab, AVG a dalších. Navíc například Samsung vyvíjí vlastní bezpečnostní technologii Knox a třeba Intel si na integraci bezpečnosti do čipů koupil McAfee. V Avastu věří, že jim dvířka pootevře nový investor CVC Capital Partners, který společnost nedávno ocenil na miliardu dolarů.

„CVC má hodně kontaktů po celém světě, z čehož můžeme těžit,“ vysvětluje Vlček. CVC má například investice v mobilních operátorech Hongkongu, Švýcarsku a podobně. S navázáním vztahů s výrobci hardwaru mají zase výrazně pohnout vybudované pobočky Avastu v Asii, třeba na Tchaj-wanu, kde velká část výrobců sídlí. „Hlavním cílem asijských poboček je zaměření se na hardwarové firmy.“

Provozní ředitel Avast Software Ondřej Vlček.Provozní ředitel Avast Software Ondřej Vlček. | Avast

Ani případná přítomnost ve formě předinstalované aplikace ale nemusí zaručit masivní rekrutování nových uživatelů. Takzvaný OEM uživatel totiž podle Avastu není úplně plnohodnotný uživatel a jen málokterý skutečně začne produkt, který dostane, využívat nebo za něj zaplatí. Na mobilních zařízeních je to navíc ještě výraznější než u tradičních počítačů.

„Předinstalovaný software má z PC špatnou pověst a lidé ho často berou jako odpad,“ konstatuje Vlček. Situace na druhou není tak špatná jako právě u počítačů, kde si firmy jako HP a Dell berou za instalaci OEM obrovské peníze. Výrobci mobilních přístrojů se zatím drží více při zemi.

Další akvizice, noví zaměstnanci, reklamní systém

Avast v současné době chystá vlastní mobilní reklamní systém, který by ještě letos rád začal více veřejně testovat a od kterého si slibuje poměrně zajímavé možnosti monetizace. Do této sítě by se v podstatě měli zapojit partneři a nabízet vlastní aplikace ke stažení.

Ve hře jsou rovněž další akvizice, nějaká by údajně mohla přijít ještě letos. Avast v loňském roce koupil dva startupy (Secure.me a Jumpshot), zajímal se jak o technologie, tak samotné lidi. Podobnou strategii chce firma uplatňovat i nadále. „Máme malé oddělení, které sleduje trh a má za úkol s případnými akvizičními cíli jednat.“

Dosavadní sídlo Avastu, letos se firma přestěhuje o kousek vedle.Dosavadní sídlo Avastu, letos se firma přestěhuje o kousek vedle.

Nejziskovější česká technologická firma letos v rámci posilujících aktivit hodlá přijmout kolem 150 nových zaměstnanců, s většinou z nich se počítá do Prahy. I kvůli tomu se společnost bude stěhovat do nového sídla. Polovina z nových lidí má zamířit do vývoje. „Hodně nás zajímají absolventi vysokých škol, do kterých se nebojíme investovat a umožníme jim vyrůst. Spolupráci s nimi navazujeme ještě na škole,“ tvrdí Vlček, který se sám na provozního šéfa vypracoval z pozice programátora.

Ondřej Vlček souhlasí s tím, co například v Connected říkal spoluzakladatel Cognitive Security Michal Pěchouček – že analyzování virů a hrozeb už je zejména záležitost velkých dat. „Bezpečnost už je z velké části o datech. Klíčová vlastnost člověka je cit pro data.“

V Avastu už škodlivý software analyzují tak, že „natahají“ data do platformy postavené na Hadoopu a dalších technologiích a skrze machine learning a další techniky se odhalují anomálie. Tento cluster má v Avastu desítky TB a používají se různé nové technologie, například zpracování v grafických čipech (CUDA). „Tam se nám podařilo dosáhnout poměru 1:100 – jedním CUDA strojem se nám podařilo nahradit 100 procesorů Intel Xeon. Klíčem je dobře napsat software,“ popisuje Vlček.