Babišova francouzská restaurace dostala michelinskou hvězdu

restaurant Paloma Andreje Babiše ve Francii

restaurant Paloma Andreje Babiše ve Francii Zdroj: restaurant-paloma-mougins.com

Loňská investice miliardáře a nyní vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše do luxusní restaurace La Paloma ve francouzské obci Mougins nedaleko Cannes na Azurovém pobřeží se zřejmě vyplatí.

Půl roku po restaurace otevření totiž v aktuálním vydání Michelin Guide pro Francii získala prestižní michelinskou hvězdu. „Je to super úspěch, dostat hvězdu tak brzo po otevření restaurace,“ uvedl na dotaz E15.cz Babiš.

Sluncem zalévané Azurové pobřeží ve Francii nalákalo dalšího českého podnikatele z nejvyšší ligy nedávno nejen jako místo pro dovolenou, ale i pro byznys. Restauraci otevřel loni v létě, investice do ní činila zhruba dva miliony eur (asi 50 milionů korun).

Babiš a jeho holding Agrofert je hlavním hráčem na potravinářském, zemědělském, chemickém a mediálním trhu. V Česku vlastní tři restaurace, a to na pražském Chodově, v Průhonicích a i s hotelem na farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. V zahraničí ale až do loňského roku žádnou restauraci neprovozoval.

restaurant paloma Andreje Babiše ve Franciirestaurant paloma Andreje Babiše ve Francii | restaurant-paloma-mougins.com

V Česku jsou restaurace s michelinskou hvězdou velkou vzácností. Loni je získaly pouhé dva pražské podniky - restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise. Ve Francii je ovšem nabídky radikálně vyšší. Babišova La Paloma je jednou ze zhruba šesti desítek restaurací ve Francii, která letos hvězdu získala poprvé. Francie disponuje zhruba třemi desítkami podniků se třemi michelinskými hvězdičkami, osmdesáti dvouhvězdičkovými a pěti stovkami restauraci s jednou hvězdou.

Obec Mougins je mimo jiné místem, které v minulosti lákalo známé osobnosti nejen z Francie. Přes deset let až do své smrti v roce 1973 v ní žil například legendární malíř Pablo Picasso. Vesnice v minulosti přilákala i Jeana Cocteaua, Catherine Deneuveovou, Edith Piaf či Winstona Churchilla.