Baburková a ty další. Severočešky, které okouzlily svou krásou

V ústeckém divadle zvolí 30. listopadu nejkrásnější Severočešky. Ty mají v soutěžích spoustu předchůdkyň.

Psal se rok 1992 a soutěže miss byly v Československu ještě stále spíše novinkou. Zároveň to bylo ale naposledy, kdy spolu soupeřily najednou Češky a Slovenky. Jedna mezi nimi vynikala. Pavlína Baburková jednoznačně vyhrála a poté získala i titul vicemiss Europe. Z krásek ze severních Čech je jednou z těch nejslavnějších. 30. listopadu se jejich řady zase o něco rozšíří. V ústeckém divadle se koná severočeské semifinále soutěže Česká Miss 2012.

Sedmička při této příležitosti přináší přehled úspěšných severočeských účastnic soutěží krásy za uplynulé dvě dekády.

První byla Řehořová

Všech deset prvních ročníků Severočeské miss pořádal Zdeněk Kymlička. V roce 1989 ještě jako ředitel Kulturního a společenského střediska v Ústí nad Labem a od roku 1991 jako majitel umělecké agentury For. Severní Čechy byly jediným regionem, kde se tehdy pořádala krajská kola československé miss.

Její historicky první ročník zaštítil Ústřední výbor Socialistického svazu mládeže. Z dvanácti severočeských dívek vybírali tu nej lékař, psycholog, tanečník a fotograf. Na regulérnost dohlížel notář. Jako nejkrásnější Severočešku zvolili 1. března 1989 Kateřinu Řehořovou, jedinou vdanou účastnici. Pravidla soutěže to tehdy ještě nezakazovala.

V celostátním kole, z něhož jako první a zároveň poslední miss Československé socialistické republiky, která se od 29. března 1990 změnila ve federativní republiku, vzešla Ivana Christová, skončila Kateřina Řehořová pátá. „Možná to bylo kvůli tomu, že nebyla svobodná, což by jí později komplikovalo start na zahraničních soutěžích. Jinak by měla šanci na místa s korunkou,“ spekulovalo se tehdy.

Další krajské miss v roce 1990 vybírali v ústecké sportovní hale. Uspěly Jana Havrdová z Liberce a Kamila Zenáhlinová z Chomutova, které pak v celorepublikovém kole obsadily čtvrté a šesté místo.

Třetí ročník soutěže už pořádá soukromá firma. Ze severočeského kola, jediného krajského, postupuje mezi republikové krásky Ladislava Šobotníková z Liberce.

Rok 1992 znamenal pro severní Čechy největší úspěch. V krajském kole v Teplicích přitom soutěžily dívky, které neprošly fotografickým výběrem hlavního pořadatele pro české kolo. Přesto mezi nimi byly budoucí nejkrásnější dívky republiky. Pavlína Baburková se stala poslední federální miss, Štěpánka Týcová druhou vicemiss.

Ústeckého fotografa Petra Berounského zaujala Baburková už čtyři roky před tím, než slavila úspěch jako miss. „Jednak to bylo její výškou, jednak dokonalou koordinací pohybu. Jako jediná vysoká dívka se nehrbila a navíc se chlubila, jaký má při své výšce přehled,“ vzpomíná Berounský.

Rodačka z Nového Boru v něm našla kamaráda a spolupracovníka. Naposledy se pracovně sešli v roce 2001 při přípravě kalendáře. Přátelí se dodnes, kdy Baburková upřednostnila rodinný život. S hudebníkem a podnikatelem Petrem Kratochvílem žije v Jevanech.

Krásná „prokurátorka“

Po rozdělení republiky se krajská kola Miss ČR 93 konala v Ústí nad Labem, Lounech, Novém Boru a Žatci. Všude dívky zopakovaly nacvičený program a body od jednotlivých porot se sčítaly. Nejvíce jich získaly Magdalena Babická a Mirjana Patočková, na českém kole si pořadí prohodily a obsadily třetí a čtvrté místo. Ve finále ale štěstí neměly. Magdalena Babická se „proslavila“ i tím, že při finále soutěže řekla, že se chce stát prokurátorkou, aby mohla vyčistit severočeská města od občanů tmavé pleti.

Na Miss severní Čechy v roce 1994 v Chomutově zabodovaly Nicol Lenertová z Liberce a Kateřina Vondrová, která se stala první vicemiss ČR 94. Lenertová, pozdější hlasatelka na Nově, skončila pátá. V dalších ročnících měly v krajských kolech úspěch Věra Váňová, Alena Jelínková, Petra Matulová.

Jubilejní desátý ročník Miss České republiky 1998 se konal 29. ledna v ústeckém městském divadle, kam Kymlička pozval vítězky předchozích severočeských kol. Vzpomíná na to, jak tehdy byla na dívkách patrná velká proměna. „Soutěžící nám zpočátku vnucovaly ruštinu a chovaly se jako u maturity, po devíti letech byly dívky protřelé světem modelingu, byly v rukou vizážistů a místo ruštiny ovládaly i světové jazyky,“ hodnotí s odstupem času posun pořadatel jedenácti ročníků krajských kol a některých českých kol miss.

Od jedenáctého ročníku, kterého se v Chomutově zúčastnily i dívky z jiných krajů, se změnil systém soutěže a podražil licenční poplatek za pořádání semifinálových kol. „Podmínky mě donutily ustoupit od postavení tradičního pořadatele,“ řekl tehdy Kymlička a uspořádal Miss severních Čech 1999 v domě kultury v Teplicích. Královnou severu se stala Miloslava Šolcová z Loun. Druhá byla Eva Hauková a třetí Olga Šrůtová z Mostu.

V dalších ročnících na republikové úrovni bodovalo několik Severočešek. Andrea Vránová Kloboučková byla druhá vicemiss České republiky roku 2001. Pochází z Roudnice nad Labem a žije s manželem hokejistou Janem Kloboučkem v Teplicích.

Lenka Taussigová z Ústí nad Labem se stala vicemiss České republiky pro rok 2002 a miss sympatie. A ve stejném roce získala titul miss liberecká rodačka Kateřina Průšová. Předtím vybojovala třetí místo na Miss Blond 2001.

Lucie Králová z Teplic se pokusila získat korunku královny krásy v roce 2004, ale kvůli rodinné tragédii ze soutěže odstoupila. V dalším roce už se ale stala miss České republiky.

Z Teplic je i modelka Hana Mašlíková, která se v roce 2006 zúčastnila finále Miss České republiky a získala ocenění miss silueta.

Česká Miss v divadle

Severočeská miss se do ústeckého divadla vrací. Nikoli jako Miss České republiky pořádané od roku 1989, ale jako Česká Miss, která byla od roku 2005 konkurencí tradiční soutěže. První českou miss se stala Kateřina Smejkalová ze Šternberka, první vicemiss ústecká rodačka Zuzana Štěpanovská z Jihlavy a druhou vicemiss Michaela Štoudková z Chomutova. Další Severočeška slavila úspěch v roce 2009. Zina Štovíčková z Nového Boru skončila na třetím místě.

Místo dvou soutěží o královnu krásy je od loňského května jedna, a to Česká Miss. Její ředitelkou je Michaela Maláčová, miss Československo 1991.

Cesta do finále

Ústecké divadlo se už také nejmenuje Městské, nýbrž Severočeské divadlo opery a baletu a vůbec poprvé se tam 30. listopadu uskuteční severočeské kolo České Miss. „Jsem velmi ráda, že se soutěž tohoto typu přesunuje i na krajskou úroveň a že se severočeské kolo odehraje právě v našem kraji,“ říká hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, pod jejíž záštitou se akce v ústeckém divadle koná.

Věří, že soutěž bude odrazovým můstkem pro dívky, které se chtějí zviditelnit a prosadit ve světě modelingu. „A díky krajskému kolu můžeme být u startu jejich kariéry,“ raduje se Vaňhová.

Z krajského kola postoupí tři vítězky do celorepublikového finále s dvanácti soutěžícími. „Protože severočeské kolo se vztahuje na Ústecký a Liberecký kraj, z každého kraje vybereme šest účastnic,“ vysvětluje organizátorka Lenka Taussigová Kocmanová, která byla před devíti lety v kůži letošních adeptek.