Bankám rostou IT výdaje, za technologické projekty utratily o pětinu více

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: UniCredit Bank

Držet krok s dobou v oblasti mobilního a internetového bankovnictví stojí finanční ústavy stále více peněz. Banky z velké české pětky vydaly loni za technologické projekty až o pětinu více peněz než předloni. Účty za IT tak rozvířily klidné vody bankovních nákladů. Právě prostředky věnované do vývoje technologií totiž některým z velkobank obrátily mnohaletý trend nákladových škrtů.

„V oblasti informačních technologií investujeme desítky milionů korun ročně, loňské investice vzrostly o dvacet procent, a to vzhledem k většímu důrazu na digitální prodej,“ uvádí Petr Plocek z UniCreditu. Poprvé po pěti letech loni vzrostly i náklady České spořitelny.

„Stalo se tak především kvůli rostoucím nákladům na IT projekty spojené s digitálními aplikacemi,“ uvádí zpráva banky jako hlavní důvod třísetmilionového nákladového růstu. Dokonce o šest set milionů korun na nákladech více vydala i ČSOB. „Rozhodly především investice do digitálních služeb,“ dodává mluvčí banky Pavla Hávová.

Výdaje na technologie vzrostly o pětinu. Shodují se na tom největší tuzemské banky.

„Dynamicky rostou zejména náklady na zajištění bezpečnosti dat,“ říká na adresu IT položek Vladimír Jeřábek z představenstva Komerční banky.

Celkové náklady velkých bank loni v průměru vzrostly o více než tři procenta, vedle účtů za technologie si z bankovních zisků vzaly své i rostoucí náklady na regulaci. Banky naopak nákladově těží ze stále se lepšící disciplíny dlužníků. Navzdory růstu poskytovaných úvěrů totiž náklady na nesplácené úvěry stále klesají.