Baráž o udržení mezi elitou Davis cupu začala dobře, Česko vede 2:0

Zdroj: E15 Eduard Erben

Tomáš Berdych zařídil po Radku Štěpánkovi druhý a důležitý bod v baráži Davis Cupu proti Rumunsku. Česká jednička zdolala domácího Victora Crivoie 6:3, 6:3 a 7:6. Štěpánek zas v úvodní dvouhře smetl Adriana Ungura 6:3, 6:2 a 6:0. České tenisty tak od udržení ve Světové skupině Davisova poháru dělí jediná výhra.

Berdych ztratil v prvních dvou gamech jen dva míče a vedl 3:0. Do konce sady si oba hráči už podání udrželi a český tenista už soupeři nepovolil ani jeden brejkbol. Pak získal jako první brejk i v druhé sadě. Houževnatý Crivoi s ním ale držel ve výměnách krok, příliš nechyboval, a tak ho k nim musela česká jednička donutit, nebo si body uhrávat třeba podáním rychlým skoro 220 km/h. V šesté hře to byl Berdych, kdo přišel o servis na 3:3, vzápětí si čistou hrou vzal náskok zpět a přidal i další dva gamy.

Rozjetý Berdych hrál dál trpělivěji i razantněji a šňůru gamů v řadě protáhl na šest, což znamenalo v třetí sadě vedení 3:0. Podobně jako o set dřív ale nechal dobře hrajícího Crivoie vyrovnat. V koncovce odvrátil Berdych za stavu 4:4 brejkbol.

Závěr sady poznamenaly křeče českého hráče. Držel se za levé stehno a později kulhal i na pravou nohu. Přesto měl za stavu 6:5 při Rumunově podání čtyři mečboly, ale ani jeden nevyužil a hrál se tie-break. V tom Berdych ztrácel 2:3, ale pak díky returnu a chybám Crivoie uhrál čtyři míče v řadě. Berdych nakonec proměnil šestý mečbol a kapitán Navrátil si na lavičce oddechl, že se nehrál čtvrtý set. Zápas Berdycha s Crivoiem trval dvě hodiny a 35 minut.

V prvním utkání Štěpánek deklasoval Ungura a získal tak první důležitý bod

Pětadvacátý hráč světového žebříčku Štěpánek zvládl vyrovnaný první set. Z prořídlého hlediště dostával energii díky povzbuzování „Česko! Česko!“ a působil klidně. Párkrát zařadil úspěšně zkrácení za síť, jinak ve výměnách odzadu vracel rány soupeře, který pak častěji chyboval.

Štěpánek využil svůj jediný brejkbol v setu, který mu Ungur nabídl v šesté hře po dvou dvojchybách, a sám se šestkrát ztrátě podání ubránil. „Nevěděl jsem co od něj čekat a překvapil mě, jak hrál první dva tři gamy rychle. Jakmile jsem si zvykl, tak to bylo dobré. Prvním brejkem jsem dostal zápas pod kontrolu a měl ho v moci až do konce,“ řekl Štěpánek v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsem rád, že jsem předvedl takový výkon,“ doplnil.

Na začátku druhé sady Štěpánek získal výhodu brejku hned v první hře, když game vyhrál díky připravenému náběhu na síť a vítěznému voleji. Letošní vítěz turnaje ve Washingtonu si více věřil, kontroloval hru a při svém podání ztratil v druhém setu ve čtyřech hrách pouze jediný fiftýn. Setbol proměnil nekompromisním esem.

V třetí sadě už dvaatřicetiletý Štěpánek nepřipustil obrat a suverénně potvrdil rozdíl více než sta míst na žebříčku mezi ním a Ungurem. Zápas bez problémů za hodinu a pětačtyřicet minut dokončil. V Davis Cupu si Štěpánek připsal na konto jubilejní desáté vítězství ve dvouhře a celkově vylepšil svoji bilanci na 19 výher a deset porážek.

Rameno, kvůli kterému vzdal zápas nedávného US Open, českého tenistu neomezovalo. „Jsem rád, že jsem nemusel strávit na kurtu čtyři pět setů. Přeci jen byl přechod na antuku rychlý a rameno jsem necítil celý zápas,“ podotkl Štěpánek a ocenil české fanoušky: „I tady dokazují, že jsou nedílnou součástí týmu,“ řekl.