Baxa: odcházející primátor vypráví pohádky

Na křeslo primátora zasedne s největší pravděpodobností neznámý Martin Baxa. Sedmička se středoškolského učitele ptala na jeho plány.

Martin Baxa radikálně vstupuje do plzeňské politiky. Bývalý radní pro kulturu na Plzeňském kraji se chystá obsadit místo nejvyšší – primátorský post. Pro některé je Baxa pouze tváří kampaně místní ODS, za kterou se schovávají skuteční vládci Plzně, pro další je nadějí pro město zmítané ekonomickou krizí a garantem úspěšného dotažení projektů spojených s titulem Evropského hlavního města kultury 2015.

Plzeňská ODS se podle Vás změnila a dokladem toho je i vaše postavení lídra na komunální kandidátce. Jak do toho ale zapadají tzv. kmotři Jurečko, Kopáček a Štrunc? Zbavíte se jich? Jak vidíte jejich působení a vliv na plzeňskou ODS?

Myslím, že občany po volbách spíše zajímá, co pro ně vedení města udělá, aby se jim v Plzni žilo ještě lépe. Otázky jsou jako vystřižené z předvolební kampaně, která měla ve městě charakter pomlouvačných útoků a nálepkování, kdo všechno je kmotr. Nemyslím, že je správné nyní jitřit rány z uplynulých týdnů. ODS vedla kampaň pozitivně a vysvětlovala program, takže jsme například nechtěli poukazovat na propojení kandidátů pana Rödla s panem Křížem.
Volený politik ale musí umět odpovídat i na konfrontační otázky, a proto odpovím. Plzeňskou ODS řídí její demokraticky zvolené orgány a na radnici budu politiku ODS, v případě svého zvolení primátorem města, určovat já a moji kolegové v radě. Pokud se v případě někoho z posledních primátorů pochybovalo o tom, kdo je na radnici skutečným „šéfem“, já takovým primátorem určitě být nechci.

Pavel Rödl odešel v srpnu z ODS s odůvodněním, že poměry v ODS se neustále zhoršují a důležitá rozhodnutí provádějí lidé ze zákulisí, také kritizoval nabírání členů místních sdružení z řad loajálních zaměstnanců. Jaké zkušenosti máte s těmito praktikami v plzeňské ODS Vy?

Toto je opět jako z anonymních předvolebních hanopisů, které se šířily před volbami v Plzni, ale samozřejmě se i toto pokusím vysvětlit.
Jedna věc jsou různé fámy a spekulace, druhá věc jsou fakta. Pan Rödl byl v ODS dlouhá léta, zastával funkce starosty městského obvodu, náměstka primátora a byl čtyři roky primátorem. Pokud pár týdnů před volbami nejdříve avizoval, že už kandidovat nechce, pak se rozhodl vystoupit z ODS, primátorem zůstat a kandidovat za jinou stranu, vypovídá to hlavně o něm osobně. Pokud se takové praktiky objevovaly, proč o nich jako jeden z nejvýše postavených členů ODS v Plzni nehovořil dříve, ale „vzpomněl“ si na ně, až když chtěl být primátorem za jinou stranu? Já si odpovídám tak, že neuměl nic jiného voličům nabídnout. Navíc volební výsledky ukázaly, že voliči jeho „pohádkám“ i přes negativní a konfrontační kampaň neuvěřili. ODS nad jeho kandidátkou jasně vyhrála a Plzeň je dokonce jediným krajským městem, kde občanští demokraté skončili ve volbách na prvním místě. Plzeňští voliči jasně podpořili náš program a naši pozitivní politiku.

Proč se ODS ´zbavila´ Marcely Krejsové, kterou nenominovala strana na komunální kandidátku, když náměstkyně pro kulturu byla hlavní tváří vítězného tažení města při kandidatuře na EHMK 2015?

Marcela Krejsová odvedla na projektu Evropského hlavního města kultury obrovský kus práce, bez nadsázky mohu říci, že ho s dalšími kolegy z ODS vydupala ze země. Je proto logické, že po získání kandidatury se bude tomuto projektu věnovat nadále naplno jako předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015.

Jste vnímán jako člověk bez skandálů, téměř jako ´pan Čistý´. Přesto ale sedíte v radě centrálního městského obvodu, která má nejhorší pověst z hlediska zadávání veřejných zakázek a proplétání byznysu a politiky. Jak posuzujete situaci na ´trojce´ ?

Nemám rád spekulace a nepodložená tvrzení. Na trojce proběhl krátce před volbami audit veřejných zakázek, který iniciovalo samo vedení radnice. Aktivní tam byl i kontrolní výbor, který vedla opozice. Tento výbor nenašel žádná pochybení. Koneckonců ODS a současný pan starosta ve volbách na trojce zvítězili, takže odpověděli voliči.

ODS se v Plzni dohodla na velké koalici s ČSSD a získala vlastně velmi dobrou pozici: primátora, technického náměstka a celkově pět křesel v devítičlenné radě. Na čem jste se dohodli, kde se neshodujete?

Shodli jsme se na tom, že chceme město dobře spravovat tak, aby se dále harmonicky rozvíjelo. Chceme společně dbát o účelné využívání majetku města, aby sloužil občanům. Budeme zlepšovat dopravu, životní prostředí, bezpečnostní situaci a sociální péči. Zaměříme se na i na možnosti trávení volného času, výchovu a vzdělávání a na podporu kultury. Velkou pozornost budeme věnovat přípravě na rok 2015, pro který město Plzeň získalo titul Evropské hlavní město kultury 2015.

„Věřím, že se nám povede sjednat koalici´, která změní Plzeň k lepšímu,“ prohlásil jste před volbami. Jak to půjde se sociálními demokraty, když v obou stranách zůstali stejní lidé?

Za ODS byly vedle zkušených politiků zvoleny i nové tváře. I já sám jsem toho důkazem. A tým, který bude Plzeň měnit k lepšímu, rozhodně potenciál má. Sociální demokraté skončili ve volbách na druhém místě za ODS. Po tom, co menší pravicové strany v čele s TOP 09 prohlásily, že s ODS jednat nebudou a chtějí vládnout s levicí, nebyla pro ODS jako vítěze voleb jiná cesta, jak prosazovat náš volební program a měnit i nadále Plzeň k lepšímu.

ČSSD navrhuje zřídit organizaci, která by prováděla ´centrální nákup´. Co tomuto nápadu říkáte?

Se vznikem samostatné organizace pro centrální nákupy, kterou zřídila ČSSD na kraji, máme problém a nesouhlasíme s ním. To ale neznamená, že nechceme hledat nové způsoby, jak šetřit peníze daňových poplatníků. Myslím si, že se to ale dá zvládnout efektivně a správně i bez vytváření speciální organizace. O této věci se bude jistě ještě ve vedení města jednat.

Prohlašujete, že zprůhledníte veřejné zakázky a zahájíte boj s korupcí. Ta je ale velmi často spojována hlavně s ´vašimi´lidmi. Jak by teda měla vypadat osobní odpovědnost při zadávání veřejných zakázek?
Plzeň byla vyhlášena jako jedno z měst s nejlepším systémem veřejných zakázek. Tento systém budeme nadále vylepšovat. Připravujeme novou metodiku, která přispěje k tomu, že město při zadávání veřejných zakázek ušetří ještě více než doposud. Na pilotních výběrových řízeních, která byla vypsána podle nové metodiky, město ušetřilo 40 % nákladů, což znamenalo úsporu 30 milionů korun. Osobní odpovědnost při zadávání veřejných zakázek bude vypadat například tak, že konkrétní úředník bude spravovat celý průběh veřejné zakázky, tím se zamezí například úniku informací. A pokud se tak stane, bude potrestán konkrétní úředník.

Chcete pokračovat v udržení vyrovnaných rozpočtech. Můžete to vůbec splnit, když budete spojeni s ČSSD, která na tom tolik ´nebazíruje´ ( navíc jste před volbami počítali s mnoha nákladnými projekty)?

Na tomto našem slibu se nic nemění. Navíc náš koaliční partner si uvědomuje, že zadlužování města není nejlepší cestou.

Jak by měla v dalších letech fungovat Plzeňská teplárenská? Měla by zůstat v rukách města nebo by se měla prodat? Co si myslíte o stavbě spalovny u Chotíkova?

Jak vím, Rada města Plzně nechala zpracovat prostřednictvím teplárny nezávislý znalecký posudek od renomované poradenské firmy. Předpokládám, že bude zpracován v několika variantách a bude předložen nové radě, která vzejde z voleb. Nechci předjímat jakékoli rozhodnutí, než budou výsledky analýzy na stole. Pro nás je důležité, aby se v Plzni udržely nízké ceny tepla tak, jak tomu bylo a je doposud. Nízká cena tepla v Plzni přímo koresponduje s úspěšným obchodováním s elektrickou energií.
Výstavbu spalovny podporuji. Moderní technologie, kterou by měla využívat, umožní jednak šetrnou likvidaci odpadu a jednak jeho využití pro výrobu elektrické energie. Díky tomu nebude nutné budovat další skládky, které devastují krajinu.

ODS chce zklidnit dopravu v centru.Co to přesně znamená? Zklidníte Americkou? Jaké ulice budou autům uzavřená?

Chceme vytvořit klidové a volné plochy v centru a zároveň zachovat obslužnost a dostupnost parkování. Město připravuje koncepci parkování v historickém centru. Co se týče pěších zón - v projektové přípravě je Riegrova ulice, Martinskou ulici jsme dokončili letos v září. Plánujeme rekonstrukci Kopeckého a Smetanových sadů. Zklidnění Americké ulice má podmínku – nesmí se zhoršit dopravní situace ve městě. Dovedu si představit, že se k této diskusi vrátíme poté, až bude dokončena chystaná rekonstrukce křižovatky Belánka. To situaci výrazně napomůže.

Plzeň má velké problémy s parkováním. Které parkovací domy během následujících čtyřech let ve městě vyrostou? Jak se změní ceny za parkování v centru? Vyrostou záchytná parkoviště na okrajích města?

Staví se parkovací dům Rychtářka. O cenách za parkování v centru města povedeme diskusi, ale výběr parkovného se od ledna 2010 díky společnosti Parking Plzeň s.r.o. zlepšil. Vybírá se více peněz a neplatící auta neblokují parkovací místa. V minulém volebním období chtěla ODS rozhodnout o vítězi soutěže na výstavbu polyfunkčního objektu v sadech Pětatřicátníků, to by přineslo přes 400 parkovacích míst, ale nenašla podporu u ostatních politických stran. S dalšími 200 parkovacími místy se počítá naproti Peklu při výstavbě nového komorního divadla.

Jak konkrétně by mohly vypadat prodloužené veřejné hodiny na úřadech, které jste také slíbili?

Naše představa je prodloužení otevíracích hodin déle do večera v některém dni v týdnu a pak také objednávání občanů na konkrétní čas. Tím by se odbouralo zbytečné čekání a lidé by měli možnost vyřídit si své záležitosti po práci a nebudou si tak muset brát dovolenou.

Chcete financovat provozní náklady kultury částkou nejméně devíti procent z provozních nákladů města? Kolik je to peněz, utáhne to město? Kolik peněz dávalo město do kultury doteď?

V roce 2010 investuje město Plzeň do kultury téměř 340 milionů korun. Kulturu hodláme podporovat i nadále, koneckonců chceme naplnit projekt EHMK.

Jste považován za muže, který si umí zjednat pořádek. Co hodláte jako ´Viktor čistič´ uklízet na začátku působení na radnici?

Nejsem ani Viktor čistič, ani zbrklý střelec. Jsem člověk, který se rozhoduje na základě získaných faktů a po úvaze. Sám jsem zvědavý, co mne čeká v úřadu po panu Rödlovi.

Prezentujete se na svém webu, v deníku politika i na facebooku. Jak vážně vedete tato multimédia, jakou zkušenost s nimi máte?

Mám s těmito médii dobrou zkušenost. Co se týče intenzity komunikace, je zajímavým fenoménem Facebook. Komunikace je velmi obsáhlá a hlavně oboustranná. Je zajímavé být konfrontován s reakcemi, které nutně nemusí být pozitivní. Pomáhá to udržet si nadhled a schopnost naslouchat.

Jak budete spojovat práci na radnici a vaše učitelské působení?

Chci se o to pokusit, myslím, že je dobré zůstat v kontaktu s mou profesí. Uvidíme, v jakém rozsahu se to podaří.