Běhají, křičí, potí se. Baví tak fanoušky

Rockabilly, indie rock, electropunk. Tam někam se řadí táborští Take Death, kteří právě jedou promoturné.

Hudbu prý dělají jako volnočasovou aktivitu pro starší pány. S velkou dávkou ironie kapelu Take Death i nové album God Save the King představil táborský kytarista M3 (Mátry) se zpěvákem Richardem Fischerem. Spolu s dalšími členy Oskarem Pilařem a Lukášem Urbancem hrají v sobotu 27. listopadu v táborském klubu Orion, hosty budou Dead Pope's Company.

Četla jsem, že mezi své hudební vlivy řadíte Bratry Ebeny. Co na albu na ně odkazuje?

Richard: Nic. Hádali jsme se s Mátrym, co dáme na web za vzory, řvali jsme na sebe, na ničem se neshodli, tak tam každý dal ty svoje. Pak jsem plácnul Bratři Ebenové. A Mátry: Cože? Ty to máš taky rád?

Jasný je ale odkaz na Sex Pistols. Název alba i titulního singlu je parafrází na jejich slavnou skladbu. Ta je hodně kontroverzní, britskou monarchii v ní muzikanti označují za fašistický systém. Vašemu textu jsem po pravdě moc nerozuměla. Asi nemám dost dobrou angličtinu.

R.: No, naše je taky výborná. Já jsem nejlepší ukrajinský zpěvák široko daleko.

V jedné recenzi vaši angličtinu dost zkritizovali.

R.: Já se divím, že jen v jedné. Čekal jsem to v každé. A mají pravdu. Recenze jsou od toho, aby kritizovaly. Ale jinak jsme měli docela pozitivní ohlasy. M3: Kritik mnohdy, ne vždycky, ale leckdy, netvoří, jen parazituje na tom, co stvořili jiní. Přál bych každému dobrému kritikovi, aby si natočil desku. Ale nakonec každá recenze slouží ke zviditelnění písničky. Dávám přednost, když si názor udělá každý sám.

Ale názory jsou z části tvořené tím, co sbíráte kolem sebe.

M3: Jistě. Jsem produktem své doby a tohoto maloměsta.

Kdo u vás skládá hudbu?

R.: Někdo přijde se základním motivem… M3: … a ostatní mu z toho udělají něco jiného… R.: … že to pak ani nepozná. Je to dobrodružství, hrozně nás to baví, člověk neví, co vznikne. Dřív jsem byl naštvaný, že mi všechno předělají, ale už mě to přešlo.

Album jste vydali i jako vinylovou desku. Proč?

R.: Nenapadlo nás lepší médium. Cédéčka jsou mrtvá, mp3 všichni stahují, deska má stále hodnotu a vždy bude mít.

Kdo dělal obal? M3: To je jednoduché. Richard je výtvarník, Lukáš Urbanec dělal umprumku, je to konceptuální umělec se vším všudy, na co sáhne, to se mu daří. Teď dělá muziku k filmu. Tak to kluci dali dohromady a já, protože jsem nejchytřejší, jsem jim do toho žvanil.

Richarde, vy hrajete ještě v kapelách Kill the Dandies! a Moody Daddy, Mátry byl do roku 2003 v Sunshine a pak?

R.: Tři roky rybařil. M3: Pak jsem doma vařil takovou divnou desku sobě pro radost. Tu jsem uvařil, jel jsem k Richardovi na chalupu, on mi tam něco hrál a pouštěl. Pak jsme cosi dali dohromady v tom mém studiu, líbilo se nám to a on že budeme hrát naživo. Já na to, že naživo hrát nikdy nebudu. Pak do toho spadl Lukáš a přes kotrmelce dvou bubeníků jsme chytli Oskara Pilaře. R: Toho jsem viděl poprvé u prsu mojí kamarádky.
M3: A nějak nám to šlape. Na koncertě hodně běháme, křičíme, hodně se potíme a snažíme se především pobavit lidi.

Jaká skladba baví vás?

R.: Každý máme svoji.
M3: Já stojím v rohu, mlátím do kytary a jsem u všeho spokojený.

Jeden z recenzentů napsal, že hudebně přesahujete hranice republiky. Vyjeli byste koncertovat do ciziny?

R.: Proč ne. Když nám pan recenzent ty koncerty dohodí. To je fakt otázka nabídky.
M3: S nimi si dovedu představit, že bych jel na výlet. R.: S kým? M3: No s vámi. Ale zatím na nás asi nikde nikdo zvědavý není. Navíc nemáme čas dělat booking. Já jen občas někomu napíšu. A on se mi neozve. Nechcete nám dělat booking?

Odběhli jsme od té první skladby. O čem tedy je?

R.: O Elvisovi, o kterém si všichni myslí, že umřel. Ale on žije, potkáte ho v supermarketu, na benzince, neschovává se, akorát je celý potetovaný, proplešlý, tlustý. A tolik ho štve, co se tu děje neoriginálního, že se vrací a dělá znovu rock´n´roll.

Najdu někde další texty?

M3: Ne.

Nejsou někde pověšené? M3: Ne.

Nebudou?

M3.: Ne.

Ani na desce nejsou?

M3: Ne.

Tak o čem jsou vaše skladby? M3: První je ten Elvis. Dead Fish je vnitřní depresivní stav, který má vyústění, My Car je o tom, že máte ráda svoje auto, Cross Your Bones je o tanci a o hluku, Nine Lives o kočce. R.: Ta je o ženské! M3: Die, Die, Darling je nadsázka o lásce. Další o tom, že homosexuálové dělají nejlepší rock´n´roll. Like a Fire je o intimní chvíli muže a ženy, Tintoretto o malíři, Poppy Star o popové hvězdě, následuje parafráze dítěte, které přemýšlí, co bude po smrti. A There Is Nothing But Silence je o čem? R.: To je pocit. Když třeba sedíš na chalupě, koukáš do lesa a běhá ti mráz po zádech.