Belmondo natočil dokument o své kariéře

Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský herec Jean-Paul Belmondo natočil s pomocí svého syna Paula dokumentární film o své úspěšné filmové kariéře. Snímek Belmondo par Belmondo (Belmondo Belmondem) je postaven na rozhovorech otce a syna v místech, kde umělec točil některé své nejslavnější filmy.

Belmondo se vrací po delší době na veřejnost „zestárlý, změněný, ale stále usměvavý a bystrý,“ uvedl list. Herec podle něj stále pomalu překonává dopady mozkové mrtvice, která ho postihla v roce 2001. Fanoušci ho nyní uvidí nejen v dokumentu, ale i v živém výstupu v televizi před premiérou snímku začátkem ledna.

„O svém životě jsem nikdy žádný dokument dělat nechtěl. Udělal jsem to, protože jde o syna. Udělali jsme to jako rozhovor. S nikým jiným by to nešlo. Jen on to mohl udělat,“ vysvětlil Belmondo. Řekl, že při natáčení měl zvlášť hezké pocity v Brazílii, kde kdysi točil film Muž z Ria. Při natáčení dokumentu se setkal i s některými bývalými kolegy a kolegyněmi, například Ursulou Andressovou.

Jean-Paul Belmondo se svým synem PaulemJean-Paul Belmondo se svým synem Paulem | Profimedia.cz

Na otázku, v čem by si ho lidé měli brát za vzor, odpověděl, že v pracovitosti. „Otec mi říkával: chlapče pracuj, pracuj, pracuj! A já pracoval. Hrál jsem deset let v divadle. Nebylo to snadné. Lidé si myslí, že úspěch přišel jen tak. Nikoli, hodně jsem pracoval,“ zdůraznil slavný divadelní a filmový herec.

Belmondo v květnu 2011 obdržel na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo. Herec, který se delší dobu potýká se zdravotními problémy a zatím poslední film natočil v roce 2008 (Muž a jeho pes), si tehdy došel s pomocí hole pro ocenění osobně. „Milujeme tě, Bebeli!“ volali na něho fandové jeho nejznámější přezdívkou.

Příští rok se podle francouzského filmového webu Allocine Belmondo také objeví v komedii Bandits manchots v režii Clauda Lelouche.