Berlusconi bude exmanželce ročně platit 36 milionů eur

Mediálně propíraný rozvod Silvia Berlusconiho s manželkou Veronicou

Mediálně propíraný rozvod Silvia Berlusconiho s manželkou Veronicou

Italský expremiér Silvio Berlusconi se po letech tahanic dohodl na majetkovém vyrovnání se svou bývalou ženou Veronikou Lariovou. Šestasedmdesátiletý politik a mediální magnát bude exmanželce vyplácet 36 milionů eur (asi 900 milionů korun) ročně, ponechá si však nemovitosti včetně luxusní vily poblíž Milána.

Bývalá herečka Lariová si Berlusconiho vzala v roce 1990 a má s ním tři děti. Žádost o rozvod podala už v roce 2009 a od té doby žije pár odděleně, definitivní konec manželství ale může soud stvrdit teprve nyní. O Vánocích k němu totiž obě strany sporu v tajnosti doručily návrh na vyrovnání, který je jeho nutnou podmínkou.

Berlusconi se zavázal Lariové vyplácet tři miliony eur (75 milionů korun) měsíčně, čímž chce naplnit podmínku, podle níž si má rozvedená žena zachovat podobnou životní úroveň jako v době manželství. Miliardář Berlusconi si naproti tomu nechá nemovitosti včetně vily v Macherio, jejíž cena se odhaduje na 78 milionů eur (asi dvě miliardy korun).

Italský expremiér v současné době prožívá bouřlivé období. Jako lídr své pravicové strany Lid svobody (Pdl) hodlá znovu kandidovat v předčasných parlamentních volbách v únoru příštího roku. Začátkem prosince ohlásil zasnoubení s novou, o 49 let mladší partnerkou Franceskou Pascaleovou. Figuruje také jako obžalovaný v několika souběžných procesech, obžalovaný je například ze sexuálního styku s nezletilou či zneužití pravomocí. Letos ho soud nepravomocně odsoudil na čtyři roky vězení za daňové úniky.

Bude Itálie další krachující z jižních zemí eurozóny?