Berounská policie učí děti opatrnosti

Berounské mateřské školky objíždějí policisté. Varují děti před nebezpečím.

„Když potkáme nějakého cizího člověka, tak s ním nemáme nikam chodit, protože nám může ublížit. Třeba nám dá otrávený bonbon nebo jablíčko nebo uspávací bonbon,“ sděluje malá Štěpánka svůj postřeh z jednoho letního dopoledne, kdy se právě v její mateřské škole v berounské Tovární ulici uskutečnilo setkání dětí s policisty.
Preventivní akce v berounských mateřských školách má za úkol seznámit nejmenší s činností policie a zároveň je varovat.

Nekonečná prevence

„Sehráváme modelové situace, kdy cizí osoba dětem nabízí bonbonky a hodnotíme, jak se které dítě zachovalo. Učíme děti základům pravidel silničního provozu, dostávají drobné dárky,“ vyjmenovala Marcela Pučelíková z oddělení prevence Policie ČR v Berouně.
Policisté budou v prevenci pokračovat i příštím školním roce. „Objeli jsme s tímto programem desítky škol a další desítky nás čekají. V Berouně jsme byli ve všech školkách a celé kolečko začneme nanovo. Děti dorůstají a je potřeba proškolit další nastupující generaci,“ řekla Pučelíková.
Týden po tom, co policisté předvedli svou prevenci, jsme mezi dětmi zjišťovali, co si z přednášky nejvíce pamatují. „Děti nechodí samy ve městě, dokud nechodí do školy,“ říká Veronika. A její kamarád Tomáš přidává svůj postřeh: „V autě musíme být připoutaní, abychom nevyletěli, když se prudce zabrzdí.“