Bestseller se na plátně mění v průměrnou romanci

Hvězdy nám nepřály

Hvězdy nám nepřály Zdroj: Cinemart

Jak vyprávět příběh o první lásce nově? John Green ho ve své knize ozvláštnil tak, že oba protagonisty nechal trpět smrtelnou chorobou, aby podobně jako v Romeovi a Julii jejich mladistvé city vynikly o to víc v kontrastu dospělé smrti. Z knižního bestselleru Hvězdy nám nepřály se letos stal stejnojmenný film, v němž se znovu potkalo duo z nedávné akce Divergence, Shailene Woodleyová a Ansel Elgort.

Ve zmíněné dystopii hráli sourozence, tady jsou kamarády a milenci stiženými osudem. Jí po léčbě rakoviny štítné žlázy pomalu selhávají plíce. On kvůli rakovině přišel o kus nohy. Seznámili se na sezení podpůrné skupiny a spojila je i záliba v tlustém románu, v němž hlavní hrdinka také umírá. Snaha o výlet do Amsterdamu za jeho samotářským autorem supluje největší dějovou zápletku uplakané romance.

Film režiséra Joshe Boonea sice na začátku tvrdí, že divákům o lásce a smrti řekne pravdu, ale tak to není. V podstatě se dost podobá filmovým slzopudným limonádám podle úspěšných braků Nicholase Sparkse (Milý Johne, Bezpečný přístav). I tady je umírání a utrpení s ním spojené smutné, ale také jaksi ušlechtilé. Lidé postižní rakovinou vypadají pořád hezky a všichni okolo, především nesobečtí rodiče, pro ně mají pochopení. Pokud ne, tak to jsou zapšklí alkoholici.

Stejně jako nejprůměrnější romance i snímek Hvězdy nám nepřály se nerozpakuje dojímat jednoduše, sentimentem a líbivostí. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí, jejich herečtí představitelé v porovnání s Divergencí o dost výraznější a živější. Na rozdíl od Sparksových výmyslů tato verze má alespoň určitou úroveň, logiku a smysl pro humor. A také obsahuje dialogy, které nikdo normálně neříká, řada lidí by však chtěla, protože znějí duchaplně a pohotově. Stále se ovšem jedná o pohádku, která nechce svým mladým divákům ukázat nic moc ošklivého.

Hvězdy nám nepřály
(romantický, USA, 125 minut)
Režie: Josh Boone
Hrají: Shailene Woodleyová, Ansel Elgort, Laura Dernová, Willem Dafoe
Hodnocení: 60 %