Bezkontaktní platby, QR kódy: Banky rychle vstřebávají nové technologie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V Česku působí již jedenáct bank, které nabízejí možnost rychlých plateb bezkontaktními kartami za pomoci technologie NFC (Near Field Communication). „Zatímco loni ji nabízely tři banky, letos jich je jedenáct. Možnost vykonat platbu rychle a jednoduše je jedním z hlavních trendů současnosti. Potvrzují to i další novinky v oblasti bezhotovostních plateb,“ uvedl analytik agentury Datank Ondřej Pivoňka.

Možnosti technologie NFC v platebním sektoru zdaleka nejsou vyčerpány. Na trhu stále významněji roste počet chytrých telefonů s NFC, jejichž prostřednictvím bude také možné bezkontaktně platit. K tomu však je zapotřebí speciální SIM karta a hlavně vzájemná dohoda mezi bankami a operátory. Té se však zatím podařilo dosáhnout jen GE Money Bank s Komerční bankou a Telefónikou CR. Lze ovšem předpokládat, že je další banky budou následovat. Svoji platformu pro bezkontaktní placení mobilem by pak v příštím roce měl v Česku nabídnout i T-Mobile.

Další významnou změnu na trhu bankovních služeb představuje smartbanking, tedy obsluha běžného účtu z chytrého telefonu. Podle agentury Datand se tento typ služby loni teprve rozvíjel, letos však dosáhl rozmachu a nabízí jej čtrnáct bank oproti dřívějším devíti.

Novinkou letošního roku je QR kód, který na trhu poprvé začala využívat Raiffeisenbank. Stačí vyfotit QR kód chytrým telefonem a klient má předpřipravený platební příkaz, který jen potvrdí. Jako další nabízejí platbu pomocí QR kódu Komerční banka, ČSOB, Air Bank, Česká spořitelna a Poštovní spořitelna.

Další technologickou novinkou na trhu je takzvané „snímání složenek“, které zatím nabízejí Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB a Zuno Bank. Díky této funkci stačí vyfotit složenku a potřebné údaje se automaticky přepíší do kolonek platebního příkazu ve smartbankingu.

Z hlediska technologických inovací je český bankovní sektor značně progresivní. Co se ale týče produktů, nepřinesly banky podle Datanku v loňském roce zásadní změny. Dvě zrušily nabídku vkladních knížek, další dvě zavedly ne-
účelové úvěry.