Bezpilotní letouny pronikají do „civilu“, využívají je i farmáři

Framářský dron

Framářský dron Zdroj: 3DRobotics

Létající drony začínají ze svých původně čistě armádních misí pronikat do nejrůznějších civilních oborů. Po australské firmě Zookal, která jako první začala pomocí dronů roznášet knihy, skripta, jídlo a pití a úvahách amerického Amazonu o začlenění létajících robotů do procesu dodávky zboží, se objevila firma 3D Robotics, která vyrábí drony (nejen) pro farmáře.

„Nároky na efektivitu v zemědělství jsou každé desetiletí stále větší a větší, zemědělci musí „nakrmit“ mnohem více lidí ze stejných nebo dokonce menších ploch půdy,“ vysvětluje Chris Anderson, ředitel americké společnosti 3D Robotics, který stojí za nápadem k netradičnímu nasazení dronů.

Létající roboti podle něj jsou schopni kromě „obyčejného“ monitoringu stavu zavlažování na rozsáhlých polích také distribuovat a přesně dávkovat nejen potřebné hnojivo, ale také pesticidy. „Už běžný monitoring a sběr dat o farmě může snížit primární náklady na provoz, optimalizovat množství hnojiv a užívaných chemikálií. Majitel farmy může pouze létat nad svými rozsáhlými pozemky a kontrolovat, zda jeho úroda potřebuje postřik, nebo ještě ne,“ říká Anderson. „Možná se to nezdá, ale zemědělci již nyní využívají roboty, kteří automaticky dojí krávy a GPS lokátory jim samy navigují traktory na polích. Proč by nemohli mít přehled o svých rozlehlých farmách díky dronům?“ dodává.

Pro hraje také to, že při nasazení dronů na farmách odpadají problémy se zachováním soukromí a bezpečnosti – na rozsáhlých polích se jednoduše nevyskytují lidé, kteří by si mohli stěžovat. Výtvory robotického průmyslu jsou však v současné době stále příliš komplikované a drahé, proto 3D Robotics pracuje na tom, jak zařídit, aby si každý mohl dovolit úvahu, zda a jak by ke své práci mohl využít robota/drona. Firma nyní v Californii pořádá série workshopů, v nichž s účastníky z různých oborů „vymýšlí“, kde a jak nejlépe by šly drony ještě nasadit. První létající roboty již využívají zemědělci z Mexika a jihu USA.