Bezplatné aplikace výrazně zrychlují vybití smartphonů

smartphone, Angry Birds

smartphone, Angry Birds Zdroj: profimedia.cz

Aplikace, které je možné stáhnout do chytrých mobilních telefonů zadarmo, mají jednu značnou nevýhodu – velmi rychle vysávají energii z baterie přístroje. Vyplývá to ze studie provedené týmem z Purdue University v americké Indianě. Bezplatné aplikace totiž prostřednictvím služeb třetích stran zobrazují cílenou reklamu. Ta má ale vysoké energetické nároky - spotřebovává až tři čtvrtiny energie využívané k chodu aplikace. Upozornil na to server BBC.

Výzkumníci monitorovali speciálním přístrojem spotřebu energie u různých aplikací pro smartphony s Androidem nebo Windows Mobile. Aplikace pro iPhony kvůli restrikcím Applu nebylo možné hodnotit.

Aplikace zdarma mají v sobě většinou zabudovaného robota zobrazujícího reklamu. Ta vývojářům zajišťuje zisky ve chvíli, kdy se vzdají příjmů za stahování.

Výzkumníci zkoumali spotřebu energie třeba u populárních aplikací Angry Birds nebo speciální mobilní verze Facebooku. V případě Angry Birds se ukázalo, že pouze 20 procent energie šlo na vlastní hraní hry. Nejvíc baterii zatěžuje zjišťování umístění uživatele kvůli cílení reklamy – jenom to spotřebovává 45 procent energie.

Spoluautor výzkumu Abhinav Pathak k výsledkům uvedl, že vývojáři aplikací by měli začít brát optimalizaci energetické spotřeby vážněji.

Chris McClelland z vývojářské firmy Ecliptic Labs ale závěry výzkumu překvapený není. „Reklama je závislá na připojení k serveru a zjišťování lokace uživatele. A to baterii samozřejmě namáhá,“ uvedl pro BBC. Jenže pokud si chtějí lidé užívat aplikací bezplatně, musejí se smířit s tím, že se jim vyčerpá baterie daleko dříve, dodal McClelland.