Big Launcher: když Androidům slábnou smysly

Android

Android

(VIDEO) Big Launcher je aplikace od českých tvůrců, která přizpůsobí operační systém Android pro uživatele se slabším zrakem a nemotornými prsty.

Když člověku slábnou smysly, je tu seniorský mobil s velkými tlačítky a znaky na displeji. Co když ale někomu vadí, jak vypadá, a že je to na první pohled vidět? Anebo prostě chce používat všechny ty pokročilé funkce, které nabízí dnešní dotykové smartphony? Asi takhle uvažovali tvůrci Big Launcheru – český tým vývojářů, kteří se rozhodli přizpůsobit operační systém Android slábnoucímu zraku a neobratným prstům.

Big Launcher je jednoduchou a přehlednou náhradou standardní domovské obrazovky, nikoliv celého uživatelského prostředí. Obstará nejčastěji používané funkce, dále už pokračuje standardní Android. Zapomeňte na widgety, některých vymožeností se zkrátka budete muset vzdát za cenu přehlednosti a větších znaků. Duchovní otec projektu Jan Husák vysvětluje: „Jsme teprve na začátku. Zatím se setkáváme s kladnými reakcemi, takže vývoj bude pokračovat a funkčnost se bude rozšiřovat, s každou verzí přibývají nové funkce, které Big Launcher obsáhne. Náš cíl je jednoznačný – Android pro každou babičku.“

Na displeji najdete pouze datum s hodinami a šest velkých tlačítek se základními funkcemi: telefon, zprávy, fotoaparát, galerie, tlačítko SOS a přístup do instalovaných aplikací. Všechny nabídky jsou zobrazeny velkým písmem na kontrastním pozadí, seznamy hovorů a SMS používají zřetelné barevné rozlišení. Nepřijatý hovor a nová zpráva jsou jasně signalizovány blikajícím tlačítkem s ikonou.

Big Launcher

Protože je BIG Launcher určen především pro seniory, důležitým prvkem je tlačítko SOS. Po jeho stisknutí se telefon přepne do hlasitého režimu a automaticky vytočí zadané číslo. Zároveň se může vyslat SMS s žádostí o pomoc a odkazem na Google Mapy. Proti případnému stisknutí SOS tlačítka omylem lze nadefinovat časový interval, po který je možné SOS zrušit.