Bílá voda je skutečně průzračná

Přírodní koupaliště Bílá v Chodově se pyšní průzračnou vodou. Vliv na její kvalitu nemají ani tovární komíny.

Mezi sluněním na písečné pláži a molem si mohou vybrat návštěvníci přírodního koupaliště Bílá voda v Chodově. Oproti blízkému Jimlíkovu tady najdou mnohem čistší vodu, která je teplejší než v nedaleké Tatrovické přehradě.
„Přijela jsem na chatu ke známým a doporučili mi právě Bílou vodu. Jsem nadšená,“ říká Irena Hlávková, kterou okouzluje zdejší okolí.
„Je tady dost netypická příroda. V Chodově tomu říkáme industriální romantika,“ směje se František Bláha a ukazuje na komíny Sokolovské uhelné a v dáli se tyčící zakladač. „V létě se chodím koupat jedině sem, protože je tu klid. Jinam by mě jet ani nenapadlo. Mimochodem v zimě se tady zase báječně bruslí,“ dodává.
Bílá voda je oblíbenou lokalitou také pro cyklisty, protože okolo vede řada lesních cest. „Právě jsem dorazil z Rájce a těším se, až se zchladím. Voda je tady tak průzračná, že sem jezdí trénovat i potápěči,“ říká Zdeněk Marhoul. Přírodní koupaliště v Chodově je jedním z rybníků, které musely ustoupit těžbě uhlí. Ani průmyslem zasažená krajina však na kvalitu vody nemá vliv. „Bílá voda má přírodní samočisticí schopnost. Každý rok se snažíme koupání zdokonalovat a vycházíme přitom z přání místních lidí. Ti o vylepšeních rozhodují v anketě,“ prozrazuje Josef Hora, starosta Chodova. Radnice každý rok upravuje pláž, na kterou naváží několik tun písku. Momentálně se návštěvníci dočkali nové silnice, která ke koupališti vede. Díky ní se mohou pohodlně dostat autem až k parkovišti. Dál už ale nesmí.

Bílá voda v Chodově:

Koupaliště je přístupné celoročně
Teplota vody okolo 20 °C
Písečná pláž, lavičky okolo celého rybníka, dvě mobilní toalety
Prolézačka s košem pro děti, dvě plastová mola
Parkoviště, auta a motorky mají dál zakázaný vjezd