BlackBerry jednala o svém převzetí s Facebookem

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry minulý týden jednal o svém převzetí s americkou internetovou společností Facebook. Není však jasné, zda má Facebook o BlackBerry zájem.

Mluvčí obou podniků se ke zprávě listu odmítli vyjádřit. S informací přišel list Wall Street Journal s odkazem na zdroje obeznámené se situací. Společnost BlackBerry v letě oznámila, že vytvořila zvláštní komisi pro přezkoumání svých strategických alternativ, včetně prodeje podniku.

Minulý měsíc učinilo nabídku na převzetí konsorcium vedené největším akcionářem BlackBerry, finanční společností Fairfax Financial Holdings. Konsorcium je za BlackBerry ochotno zaplatit asi 4,7 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun), což je ale jen zlomek ceny, kterou měla firma před pár lety. Později se objevily zprávy o dalších zájemcích o převzetí BlackBerry. O odkupu firmy přemýšlejí například její zakladatelé.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

BlackBerry ve druhém finančním čtvrtletí prodělala 965 milionů dolarů. Ztráta tak prudce stoupla z 235 milionů dolarů před rokem. Firma se nedávno rozhodla propustit 4500 zaměstnanců, tedy zhruba 40 procent své celkové pracovní síly.

Facebook
Facebook je největší sociální sítí na internetu, kterou používá více než miliarda lidí po celém světě. Každý den síť navštíví zhruba 700 milionů uživatelů. Facebook se v poslední době snaží podpořit své příjmy z reklamy na mobilních zařízeních, jakou jsou chytré telefony a počítačové tablety.