Blackjazzoví průzkumníci Shining se ponořili do sebereflexe

Shining

Shining Zdroj: Profimedia.cz

Novinka norských Shining nese název Internation Blackjazz Society.

Původně jazzový kvartet multiinstrumentalisty Jorgena Munkebyho bere posluchače na dobrodružný výlet vstříc extrémním hudebním žánrům. Munkeby, zakládající člen nu-jazzových Jagga Jazzist, se s kolekcemi Grindstone a Blackjazz definitivně přiklonil k estetice inspirované blackmetalem a grindcorem. V nepředvídatelně strukturovaných kompozicích, které naplňovaly krédo přelomové třetí desky („staneš se nestvůrou v království kýče“), Norové vedle postmoderních komponistů skládali inspirační účty King Crimson, Skinny Puppy či skandinávským souputníkům Motorpsycho a Enslaved.

Předposlednímu počinu One One One (2013) však vévodil přímočarý industriální rokenrolový rachot, kde saxofon či flétny za vlnou efektů figurovaly takřka ve stopovém množství a někdejší variabilní rytmika kopírovala titul desky.
Experiment s místy až popovou linearitou na novince ustoupil snaze zkombinovat to nejlepší z dosavadních přístupů, což naznačuje i titul International Blackjazz Society, zdůrazňující žánrovou sebedefinici.

International Blackjazz SocietyInternational Blackjazz Society

Že by po letech odvážného hledačství nastoupily retrospektiva a přicházející stagnace? Návrat k prokomponovanějším skladbám by tomu nasvědčoval, zvolnění a příklon k podmanivějšímu zvukovému horizontu však s sebou nese i znatelné rozostření, charakteristické například pro stonerrockové kapely. Nervní excentričnost ustupuje klidnějším, mlhavějším riffům, prostor si opět uzurpuje jazzovější saxofon. Rockové groove (Last Day) střídá psychedelie sedmdesátých let (v House Of Warship) či syntezátorové EMB plochy (Burn It All).

Norové se tedy hledačství nevzdávají. Přesto je novinka jejich nejvyrovnanější, ale zároveň nejméně překvapivou nahrávkou. Její kvality si domácí publikum může vychutnat 4. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.

Shining: International Blackjazz Society Vydavatel: Spinefarm, 2015
Hodnocení: 80 %