Bloodhound SSC: Tři motory, padáky a maximálka 1609 km/h

Bloodhound SSC

Bloodhound SSC Zdroj: Autorevue

Britský pilot Andy Green chce znovu překonat svůj vlastní pozemní rychlostní rekord. Při novém pokusu usedne do speciálního vozu Bloodhound Supersonic Car.

Bloodhound Supersonic Car (SSC) má smělou ambici: stát se nejrychlejším automobilem na planetě a dosáhnout rychlosti 1000 mil v hodině (1609 km/h). Současný rekord by tak měl být překonán rovnou o třetinu. Jeho držitelem je pilot britského královského letectva Andy Green, který usedne i do kokpitu Bloodhoundu SSC.

Bloodhound SSCBloodhound SSC | Autorevue

Bloodhound SSC bude osazen hned třemi motory různých typů. O odpíchnutí z místa se postará proudový motor Eurojet EJ200 z tryskáče Eurofighter, se kterým se stroj ve tvaru tenkého doutníku rozjede na 480 km/h. Poté se přidá hybridní raketa Nammo.

Pomocný agregát? Motor z F1!

Tryskový motor vyvine tah devět tun, raketa dodá dalších dvanáct. Pod aerodynamickým kabátem Bloodhoundu najde místo i motor Cosworth CA2010 z Formule 1, ten zde ovšem poslouží v podstatě jako čerpadlo. Jeho stěžejním úkolem bude dodávat dostatek kyslíku raketě.

Cílové rychlosti by měl Bloodhound SSC dosáhnout za 55 sekund a vyvinout podélné zrychlení 2,5 g. Při zpomalování to bude ještě víc: když řidič v rychlosti 1300 km/h aktivuje aerodynamickou brzdu, v 970 km/h přidá padáky a konečně pod 400 km/h začne brzdit i kotoučovými brzdami, čekají Greena až tři géčka. Ani to by pro něj ale neměl být velký problém, v „práci“ může zažívat přetížení až okolo 10 g.

Bloodhound SSCBloodhound SSC | Autorevue

Green ostatně není na poli překonávání pozemních rekordů žádným nováčkem. Jako první člověk na světě pokořil na zemi rychlost zvuku a ustavil aktuálně platný rekord, když 15. října 1997 dosáhl s vozem Thrust SSC rychlosti 1227,986 km/h. V roce 2006 k tomu přidal i pozemní rychlostní rekord pro vozidla poháněná vznětovými motory: se strojem JCB Dieselmax se rozjel na 563,418 km/h.

Bloodhound SSC v datech

  • Délka: 13,5 m
  • Šířka: 1,9 m
  • Hmotnost: 6422 kg
  • Výkon: 136 877 koní
  • Nejvyšší rychlost: 1609 km/h

První jízdní zkoušky Bloodhoundu SSC jsou naplánované na rok 2016. Zatím mají autoři projektu hotová kola a nejnověji rovněž kokpit, který si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Článek vyšel na webu Autorevue.cz