Boj o řidičák prohrála. V prvním kole

Výsledek odběru krve nepotvrzuje požití alkoholu. To znamená, že ho nevylučuje, a tudíž tam alkohol byl.

První kolo svého boje s městem o zadržený řidičský průkaz Monika Sysalová prohrála. Přestože má v ruce negativní výsledek odběru krve a přestože předcházející dechové zkoušky policie nezdokumentovala podle zákona. Úředník magistrátu se ale podle Sysalové řídil logikou „sice jsme neprokázali, že jste byt vykradl, ale udělat jste to mohl, a proto vás odsoudíme“.
Devět měsíců úřad zadržoval Sysalové řidičák, aby ji pak „odsoudil“ k šesti měsícům bez řidičáku (o tři měsíce méně, než jí řidičák zadržovali) a pokutě deset tisíc korun. Důvod? Řídila pod vlivem alkoholu.
Při kontrole loni v létě nadýchala Sysalová 0,4, při opakováné zkoušce 0,45 promile. Policie však do spisu přiložila jen jedno měření (chybějící druhé dodala až po téměř pěti měsících od zahájení správního řízení). Sysalová trvala na odběru krve, policie ji k němu odvezla až za hodinu. Sysalová na to má dva svědky.
Přesto magistrát ve svém „rozsudku“ operuje prodlevou mezi dechovou zkouškou a odběrem krve a přičetl ji k tíži řidičky. Po hodině prý už jí hladina alkoholu v krvi mohla klesnout. Výsledek krevní zkoušky uvádí hodnotu 0,18 gramu na kilogram. A závěr? Hladina neprokazuje požití alkoholu.
„Magistrát rozhodl na základě presumpce viny. Navíc nedodržel zákonnou lhůtu rozhodnout do třiceti dnů od zahájení správního řízení, nejdéle do šedesáti dnů, pokud jde o složitější záležitost. A nevzal v potaz zásadu pochybnosti ve prospěch obviněného. Nepotrestali mě podle nezvratných důkazů, ale podle domněnek,“ říká Sysalová.
„V případě pochybnosti je třeba ji vyvrátit nebo potvrdit, než padne konečné rozhodnutí. Presumpce neviny a pochybnosti ve prospěch obviněného jsou standardní součástí správního řízení, ale to rozhodně neznamená, že úředníci pominou předkládané důkazy a rozhodnou na základě pochyb! Naopak, musí zjistit skutečný stav věci, o kterém nejsou důvodné pochybnosti,“ oponuje tajemník magistrátu Jakub Kaválek. Zároveň připouští, že zjišťování všech okolností případu může celé řízení prodloužit.
Podle soudních znalců není měření dechovým přístrojem přesné a u výsledku rozboru krve se řídí tím, že za prokázané požití alkoholu je údaj od 0,2 gramu na kilogram výše. Údaje pod touto hranicí ovlivňují rozdílné metabolismy každého člověka.
Pod tuto hranici se Sysalová ale podle úředníků magistrátu dostala proto, že trvalo hodinu, než k odběru došlo. Podle Kaválka není důležité, kdo prodlevu způsobil, o ničem to nerozhoduje.
„Ale pro posouzení je rozhodně důležité, jak dlouhá prodleva byla,“ dodává Kaválek. Ten zároveň upozorňuje, že kvůli případnému odvolání nemůže celý případ komentovat do detailů.
Odvolání Sysalová proti rozhodnutí magistrátu skutečně podala. Současně se chystá obrátit na ombudsmana, protože podle jejího mínění magistrát nerozhodoval nezaujatě a objektivně. Podle toho, jaký bude výsledek odvolání, je také připravena domáhat se spravedlnosti u soudu.