Bosí bojovníci sní o černém pásku

Karatista nebo fotbalista? Sedmička představuje sporty pro děti v Pošumaví.

Soustředěností, kázní, dobrou fyzickou kondicí, zdravou dávkou sebevědomí a sebeobranou vybaví děti karate. „Karate je na celý život,“ tvrdí mistryně České republiky, majitelka černého pásku a držitelka prvního danu, trenérka čtyřletého Karate klubu Klatovy Petra Levá Strnadová. Ta své bohaté zkušenosti předávala mládeži už léta před založením vlastního oddílu.

„Trénovala jsem v Klatovech potěr plzeňské Naramy, ale po mateřské dovolené už o mě nebyl zájem. A jinam jsem nechtěla,“ podotýká karatistka, pro kterou byly Klatovy srdeční záležistostí. A proto si založila vlastní klub. „Začátky byly těžké, nevím, jestli bych to bez pomoci mých odchovanců, dnes dvacetiletého Lukáše France a osmnáctiletého Filipa Sýkory, zvládla,“ ohlíží se bojovnice, která si na nedostatek zájemců stěžovat nemůže.

„Máme sto jedna dětí ve věku od čtyř do patnácti let,“ upřesňuje Petra Levá Strnadová, která dětem členství v klubu často zpestřuje. „Jezdíme na soutěže v karate, ale podnikáme výlety, vymýšlíme vlastní klání, například atletický víceboj. O prázdninách pořádáme letní tábor. Jsme jedna velká rodina nejen na tatami,“ mne si ruce spokojená trenérka. Karate je super, bojuju a běhám bos,“ srší nadšením osmiletý Adam Jílek z Klatov. „Doma se peru s bráchou, trénuji na něm,“ zubí se druháček, který sní o černém pásku. „Zatím mám žlutý, ale už brzy budu mít zelený,“ chlubí se temperamentní karatista.

„Já také. A dokud nezískám černý pásek, tak s karate nepřestanu,“ připojuje se devítiletý Tomáš Choc z Úloha u Běšin, který kopy a údery zkouší hlavně na tatínkovi. „Zatím drží,“ podotýká třeťák, který se karate věnuje už čtvrtým rokem a který díky japonskému bojovému umění získal i zdravé sebevědomí. „Páťáci vždycky machrujou, ale já se jich nebojím, složil bych je,“ tvrdí. Dva roky proniká do tajů karate dvanáctiletý Zdeněk Tomášek.

„Je to skvělá věc. Učím se sebeobranu,“ vyzdvihuje šesťák z Klatov, který věří, že také jeho sen o černém pásku se promění ve skutečnost. Za výbornou záležitost považuje karate i zkušený klatovský ortoped Bedřich Helm.

„Rozvíjí pohybové schopnosti, zlepšuje pohyblivost kloubů. Výhodou je, že u dětí se jedná většinou o bezkontaktní sport, takže větší nebezpečí nehrozí. Ano, občas dochází k podvrtnutí kotníku či kolena,“ říká. Oba své syny vozí dvakrát týdně do Klatov na karate Antonín Míka z Běšin.

„Klukům se v klatovském klubu moc líbí,“ tvrdí dvaačtyřicetiletý tatínek, kterého těší, že jeho synové Tonda a Vojta něco dělají. „Jsem rád, že si vybrali karate a klatovský klub. Důvěřuji mu. Má skvělé vedení,“ chválí.