Britové testují vlastní autonomní vozítko Pathfinder

LUTZ Pathfinder

LUTZ Pathfinder Zdroj: ts.catapult.org.uk

Velká Británie se snaží v pomyslných konstrukčních závodech ve výrobě autonomního vozidla držet krok s konkurencí a představila vlastní vozítko s továrním názvem LUTZ Pathfinder. Jde o drobný dvousedadlový elektromobil o poloviční délce běžného vozu, který spíše připomíná kabinu jeřábu na kolečkách a který dosahuje maximální rychlostí 24 kilometrů za hodinu.

Za vozítkem stojí inovační centrum Transport Systems Catapult a britská automobilka RDM, kterou k projektu motivoval vládní projekt. Návrh, výroba dílů a kompletace prvního prototypu firmám zabraly necelých 18 měsíců. LUTZ (z Low-carbon Urban Transport Zone) Pathfinder je svojí velikostí a rychlostí (nebo spíše drobností a pomalostí) určen výhradně do městského provozu.

Pathfindera momentálně zdokonalují a „vzdělávají“ na oddělení mobilní robotiky Oxfordské univerzity, které zodpovídá za vývoj a ladění umělé inteligence vozu. Vozítka se aktuálně přesunula na testovací dráhy v Milton Keynes, kde probíhá zbytek „ostrých“ testů. Pokud vše dobře dopadne, projekt počítá s širším nasazením a otestováním až čtyřicítky Pathfinderů napříč britskými městy.

Revoluce začíná. První stát schválil robotická auta bez řidiče