Britská královna slaví 60 let na trůnu

Britská královna Alžběta II. nastoupila na trůn právě před 60 lety. Jubileum nijak neslavila, ale její úřad dnes zpřístupnil novou webovou stránku věnovanou "diamantovému výročí".

Britská královna Alžběta II. nastoupila na trůn právě před 60 lety. Jubileum nijak neslavila, ale její úřad dnes zpřístupnil novou webovou stránku věnovanou "diamantovému výročí". Zdroj: CTK

"Děkuji vám za podporu, kterou jste mně i (mému manželovi) princi Philipovi vyjadřovali po celé ty roky," uvedla dnes královna v prohlášení.
Během své vlády zažila 12 britských premiérů, 12 amerických prezidentů a šest papežů.
Hlavní oslavy 60 let Alžbětiny vlády se plánují v červnu. Jejich součástí bude koncert v Buckinghamském paláci či plavba 1000 lodí po Temži.
královna Alžběta II.
4
Fotogalerie
Britská královna Alžběta II. nastoupila na trůn právě před 60 lety. Jubileum nijak neslavila, ale její úřad dnes zpřístupnil novou webovou stránku věnovanou "diamantovému výročí". Stala se druhým britským panovníkem, který této hranice dosáhl. Před ní se to podařilo královně Viktorii, která vládla 63 let z větší části v 19. století.

„Děkuji vám za podporu, kterou jste mně i (mému manželovi) princi Philipovi vyjadřovali po celé ty roky,“ uvedla dnes královna v prohlášení. Apelovala také na Brity, aby vnímali sílu rodiny, přátelství a dobrých sousedských vztahů.

Ačkoli výročí královnina nástupu na trůn připadá na dnešek, oslavy se neplánují. Pro Alžbětu je 6. únor dnem smutku, neboť to je rovněž výročí smrti jejího otce, krále Jiřího VI. Před 60 lety byla pětadvacetiletá princezna na cestě po Keni a ihned se vrátila do Británie, kde jí uvítal tehdejší ministerský předseda Winston Churchill.

Výročí tak oficiálně připomněly jen salvy na počest královny v Londýně, Edinburghu a dalších městech. Stejně tak byla otevřena nová webová stránka věnovaná diamantovému jubileu, která umožňuje královně poslat vzkaz a nabízí mezi jiným 60 zajímavostí o ní a monarchii.

Během své vlády zažila 12 britských premiérů, 12 amerických prezidentů a šest papežů. Stránka se také věnuje jejím oblíbeným psům corgi, kterých měla během své vlády 30 a teď má tři jménem Monty, Willow a Holly. Stejně tak odpověděla na 3,5 milionu dopisů, poslala 45 tisíc vánočních blahopřání a personálu rozdala na 90 tisíc vánočních pudinků.

Během její vlády zažívala královská rodina i bouřlivé časy, když tři z jejích čtyř dětí se rozvedly a ona sama zažila krátký pokles popularity po úmrtí princezny Diany v roce 1997. Svým zdrženlivým vystupováním a důsledným plnění svých povinností si ale získala oblibu většiny Britů. Při oslavách 50. výročí nástupu na trůn se před deseti lety před Buckinghamským palácem shromáždil na milion jejích příznivců.

I dnešek královna absolvovala pracovně - cestou do hrabství Norfolk ve východní Anglii. V tamním městě King's Lynn navštívila radnici a školu a na obou místech ji vítali lidé s květinami, kteří jí gratulovali k výročí. Alžběta ale na místě žádný oficiální proslov nepřednesla.

Hlavní oslavy 60 let Alžbětiny vlády se plánují v červnu. Jejich součástí bude koncert v Buckinghamském paláci či plavba 1000 lodí po Temži.