​Brněnská Safetica vstupuje na trh v USA a Kanadě

Petr Žikeš

Petr Žikeš Zdroj: Safetica

Firma, do níž investoval miliony například internetový podnikatel Ondřej Tomek, chce za mořem v prvním roce získat stovky klientů.

Severoamerický trh zlákal další českou firmu z oboru IT služeb. Ve Spojených státech a Kanadě vystupuje společnost specializující se na softwarovou ochranu proti úniku citlivých dat pod názvem Safetica North America. Jako sídlo zvolila město Charlotte v Severní Karolíně. „Právě z Charlotte již evidujeme první zákazníky,“ uvedl pro E15 šéf firmy Petr Žikeš s tím, že během prvního roku očekává zisk několika stovek klientů.

Firma pro své působení v USA uzavřela distribuční smlouvu, vstupní investici v řádu několika milionů korun tak většinově nese distributor.

Tamním malým a středním firmám nabídne standardní škálu svých produktů pro ochranu dat a nastavení firemních procesů práce s daty, nevylučuje však, že v případě potřeby připraví i produkty na míru potřebám nové klientely. S aktivitami Safeticy v zámoří pomáhá zkušený podnikatel Luke Walling, který dříve dělal pro IT giganty jako Avast či AVG. „S generálním ředitelem Lukem Wallingem se znám již dlouhá léta, během posledních patnácti let se mu podařilo vybudovat několikrát distribuční síť pro prodej bezpečnostních produktů právě s cílením na střední firmy,“ vysvětlil Žikeš.

Safetica od vstupu na vyspělý americký trh očekává také podrobnější reakce na své produkty. „Koncepce využívání nových technologií je zde na daleko vyšší úrovni a poskytuje uživatelům mnohem více možností. Svoji roli hraje také vyšší vymahatelnost práva ohledně úniku citlivých dat, která je v USA oproti Evropské unii podstatně sofistikovanější,“ popsal Žikeš další z motivací expanze.

Do Safeticy, kterou založil před deseti lety ještě jako studijní projekt Jakub Mahdal, vložila peníze řada investorů, například i zakladatel portálu Centrum Ondřej Tomek nebo jeden z lídrů slovenského IT trhu Ondrej Smolár z firmy Soitron. Naposledy letos v únoru od nich Safetica získala kombinovanou investici v hodnotě 37 milionů korun. Tomkovi v Safetice patří 49procentní podíl, téměř 36 procent vlastní Jakub Mahdal, Smolár letos v únoru získal pět procent a zbývajících zhruba deset procent vlastní další investoři a zaměstnanci.

Safetica poskytuje své služby proti zneužití a krádežím dat firmám ve více než padesátce zemí. Mezi zákazníky patří firmy jako BMW Invelt, Coca-Cola Sabco, Telekom Malaysia anebo Scanu Travel.