Budoucnost dopravy? Volvo testuje magnetické silnice

Volvo V40 R-Design

Volvo V40 R-Design Zdroj: Autorevue.cz

Švédská automobilka Volvo rozvíjí nový koncept autonomní automobilové dopravy. Podle její vize mají být silnice blízké budoucnosti posety magnety. Automobil by se měl díky interakci s magnety pohybovat zcela autonomně bez zásahu řidiče.

V testovacím středisku Hällered nyní Volvo rozpracovává svou vizi. Automobilka zde nechala postavit zkušební testovací cestu o délce 100 metrů. Pod asfaltem se v hloubě dvaceti centimetrů nacházejí feritové kruhové magnety o průměru 40 milimetrů a výšce 15 milimetrů. Testovací vozy mají na podvozku jednoduché detektory magnetického pole. Díky rozložení magnetů na silnici dokáže palubní počítač určit, kde na vozovce se auto právě nachazí.

Magnetická silnice podle automobilky VolvoMagnetická silnice podle automobilky Volvo | VolvoMagnetická silnice podle automobilky Volvo

„Přesné a spolehlivé určení polohy je nezbytným předpokladem pro auta bez řidiče,“ říká Jonas Ekmark, ředitel oddělení pro preventivní bezpečnost u Volvo Car Group. „Magnety vytvářejí neviditelnou“ železnici“, která doslova dláždí cestu pro určení polohy s odchylkou méně než jeden decimetr.“

Švédská robotická auta by měla umět zaparkovat, vyhnout se dopravní zácpě a napojit se do provozu na dálnici. Pro zkušební projekt Volvo vybralo 50 kilometrů městských a příměstských silnic města Göteborg. Automobilka však nechce zůstat jen u plánů. Už v roce 2017 má v zmíněném městě na jihu Švédska jezdit stovka aut.