Bulharská loď vezla do Španělska 3 tuny kokainu

Zabavené drogy, ilustrační foto

Zabavené drogy, ilustrační foto

Při společné italsko-španělské operaci byla na otevřeném moři zadržena bulharská nákladní loď, která pašovala z Jižní Ameriky do Evropy tři tuny kokainu. Uvedly to dnes italské úřady citované zahraničními agenturami ANSA a AFP.

Podezřelé plavidlo odhalil a několik dní sledoval speciálně vybavený letoun typu ATR 42 bezpečnostních sil italské celní správy. Bulharská posádka si naplánovala zajížďku pro drogovou zásilku ze své oficiální trasy mezi Afrikou a Evropou. Ve Španělsku již na kokain čekali členové kolumbijské drogové mafie, upřesnila italská policie.

Bezpečnostní síly při zátahu na lodi 80 kilometrů od španělského přístavu Cádiz zabavily 100 pytlů s kokainem o celkové váze více než tři tuny. Zatkly také všech 21 členů bulharské posádky. V Madridu skončilo za mřížemi šest Kolumbijců a v jižní Andalusii čtyři Španělé pro podezření z organizování pašování drog.

Španělsko je hlavní vstupní branou do Evropy pro kokain z Latinské Ameriky a hašiše z Maroka. Nyní zabavená droga byla podle italské policie určena k distribuci po celé Evropě.