Bydlení i nemovitosti podraží

Nájemné v městských bytech v Klatovech vzroste příští rok na maximum. Daň z nemovitosti bude dvojnásobná.

O čtvrtinu vyšší nájemné zaplatí od nového roku nájemníci v městských bytech v Klatovech. Zdražení se dotkne asi tisícovky domácností. Zvýší se i daň z nemovitostí. Ta bude dvojnásobná. Na maximum „Za byt 1+1 platím měsíčně nájem 1466 korun. Po zdražení budeme platit 1800 korun,“ říká Zdeňka Žáková.

„Nájemné se navyšuje každým rokem, ale vždycky to bylo o pár korun. Teď to bude v našem rodinném rozpočtu znát. Až ještě zdraží elektřina a potraviny, budeme muset hodně šetřit,“ přiznává obyvatelka městského bytu. „Já bydlím v bytě, který jsme si před rokem koupili od města, takže zdražení se mě netýká. Ale nelíbí se mi, že nájemné rok od roku roste a v bytech se nic neopravuje. A když, tak si to musíme platit. Vím, jak to bylo, když jsme si byty v domě koupili. Teď jenom šetříme na samé opravy – výtah, střecha a pořád je co dělat,“ říká Renata Fuksová.

Radní v Klatovech sáhli po maximálním přírůstku nájemného, které umožnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Zdůvodňují to tím, že městské byty potřebují opravy. K maximální hranici za bydlení se přiklonili také v Rokycanech. Podle tajemníka Městského úřadu v Klatovech Miroslava Šafaříka nechce město zatížit obyvatele jednorázovým zdražením. Proto přišlo se slevou. „V současné době se v městských bytech platí za metr čtvereční 36,56 korun. Po navýšení bude 44,91 korun. Při slevě budeme účtovat 40,42 korun. Zrušíme také nájemné ze zařizovacích předmětů. To znamená, že se nebude platit třeba za kuchyňskou linku,“ vysvětluje Šafařík.

Zlevněné nájemné budou lidé platit po celý příští rok. Zdražené pak od ledna 2011. Podraží chalupa Dražší nebude jen bydlení v městských bytech. Dvojnásobně vzroste od příštího roku i daň z nemovitosti. Koeficient pro výpočet stanovila obecní vyhláška platná od začátku letošního roku. Ta pro Klatovy, Luby, Štěpánovice, Sobětice, Tajanov a Kal stanovila koeficient 2. Pro ostatní integrované obce 1,4. Její výše ale mnohé obyvatele pobuřuje.

„V Klatovech se během posledních dvou let opravilo hodně ulic a silnic, pořád se tam něco vylepšuje. U nás se nestaví nic, když potřebujeme něco opravit, musíme čekat, jestli zbydou peníze. Proč bychom měli mít stejný koeficient pro výpočet daně jako ve městě?“ zlobí se obyvatelka Štěpánovic. Od nového roku zaplatí obyvatelé Klatov, Lub, Štěpánovic, Sobětic, Tajanova a Kalu namísto současných dvou korun za metr čtvereční čtyři. Tam, kde platí 1,4 korun, vzroste na 2,8 korun.