Bývalí inženýři z Nokie začínají prodávat svůj chytrý telefon

Telefon firmy Jolla, kterou založili bývalí zamestnanci společnosti Nokia

Telefon firmy Jolla, kterou založili bývalí zamestnanci společnosti Nokia

Finská firma Jolla, kterou založili bývalí zaměstnanci společnosti Nokia, přichází na trh se svým chytrým telefonem. Ten pokračuje v tradici operačního systému MeeGo, který Nokia po ovládnutí Microsoftem opustila. Telefon chce Jolla prodávat ve 135 zemích světa. Dnes v Helsinkách nový přístroj získá 450 prvních zájemců, kteří si novinku objednali.

Chytrý telefon, který využívá operační systém stavějící na starém softwaru finského výrobce Nokia, ve Finsku začíná prodávat tamní společnost Jolla.

Telefon firmy Jolla využívá operační platformu Sailfish, která je postavena právě na systému MeeGo. Má displej s úhlopříčkou 4,5 palce (asi 11 cm), kameru s rozlišením osm megapixelů a podporuje připojení na internet prostřednictvím sítí 4G. Zároveň je možné na něm používat zhruba 85 tisíc aplikací v rámci systému Android, pod nímž je podepsán americký internetový gigant Google.

Jolla začne svůj telefon prodávat v centru Helsinek v improvizovaném obchodě finského operátora DNA. Nového majitele by se podle firmy dnes mělo dočkat celkem 450 joll, které si zákazníci objednali v první vlně předobjednávek. Nový telefon pak firma začne prodávat v dalších 135 zemích.

Firmu Jolla, která sídlí v Helsinkách, založili bývalí zaměstnanci Nokie, kteří chtěli pokračovat ve vývoji operačního systému MeeGo. Nokia ho v roce 2010 vyvinula spolu s americkým producentem čipů Intel. V dalším roce však Nokia oznámila spojenectví se softwarovou společností Microsoft a MeeGo de facto odepsala.