Části sondy Fobos-Grunt dopadnou na Zem 15. ledna

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Kusy ruské kosmické sondy Fobos-Grunt, která místo letu k Marsu zůstala na oběžné dráze Země, dopadnou na naší planetu 15. ledna. Podle serveru Sme.sk to oznámil ruská vesmírná agentura Rosmokos.

Během pádu by však velká část sondy měla shořet a následně se rozpadnout ještě v atmosféře. Zbylé fragmenty pak na Zem dopadnou kolem 15. ledna. Termín dopadu se ale ještě může měnit v závislosti na vnějších faktorech. Ty monitorují experti ruského ministerstva obrany.

Většinu hmotnosti z téměř 15ti tunové sondy představuje toxické palivo, které by ale podle expertů mělo v atmosféře shořet. Jeden z přístrojů také obsahuje 10 mikrogramů radioaktivního kobaltu -57. Podle ruských zdrojů by však nemělo hrozit nebezpečí kontaminace.

Bezposádková sonda v hodnotě 130 milionů eur odstartovala z Bajkonuru 9. listopadu. Její kurz měl být směr Mars. Jenže jí selhaly motory a Fobos-Grunt uvízla na oběžné dráze. Ani ruským ani evropským inženýrům se během necelých dvou měsíců nepodařilo sondu přimět k pohybu.