Cenová válka Amazonu s vydavateli zesiluje. Novým terčem se stal Disney

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Amazon se pustil do otevřené roztržky s vydavateli, kterým se nelíbí jeho obchodní model. Po mediálním domu Time Warner a vydavatelství Hachette se internetový obchod obul do mediálního domu Walt Disney, když z obchodu odstranil možnost předobjednávek na připravované filmy. Amazon si tak chce vynutit souhlas zábavního gigantu s nízkými cenami.

Těsně před začátkem prodeje Disneyho filmových novinek Captain America a Zloba – Královna černé magie na DVD a Blue Ray Amazon ve svém internetovém obchodě odstranil možnost objednat si tituly předem. Jak uvedl magazín Home Media, stejná změna se týká téměř všech Disneyho titulů.

Podobný způsob nátlaku Amazon už dříve vyzkoušel v případě filmů od Time Warner a knih od Hachette. Internetový obchod požaduje, aby většina elektronických knih stála 9,99 dolaru, a to včetně těch, které se dosud prodávaly i za dvojnásobek.

Vydavatelé přece nemají žádné náklady s tiskem, skladováním a distribucí knih, argumentuje Amazon. Navrhuje, aby autor dostal 35 procent z prodeje knihy, vydavatelství 35 a prodejce 30 procent.

Knihy jako rukojmí

S tím ale nesouhlasí ani samotní spisovatelé. Přes 900 amerických autorů, včetně slavných jmen jako Stephen King či Douglas Preston, podepsalo otevřený dopis, který postup Amazonu ve sporu kritizuje. „Čtenáři ani autoři netěží z toho, že jsou knihy brány jako rukojmí,“ píší. Podle nich Amazon neblokuje jen předobjednávky, navíc záměrně zdržuje i doručování tištěných knih od Hachette.

Amazon se v knižním sporu hájí tím, že se nejprve pokoušel s Hachette po tři měsíce dohodnout. Vydavatel ale snížení cen kategoricky odmítal a vyjednávat prý začal až poté, co jej k tomu Amazon donutil „zavedením opatření, které omezilo prodej jejich titulů v našem obchodě“.