Černý den amerického letectva: pád letadla a vrtulníku

Černým dnem bylo pro vojenské letectvo spojenců druhé březnové pondělí; na severozápadě USA se při cvičném letu zřítil letoun určený pro elektronický boj, a týž den v Afghánistánu spadl vrtulník vojenské mise NATO. Obě havárie skončily tragicky, v letadle zahynula tříčlenná posádka, pád helikoptéry, který pravděpodobně nezpůsobil nepřátelský útok, stál život pět amerických vojáků.

Dvoumotorový elektronický letoun Northrop Grumman EA-6B Prowler patřil k základně na ostrově Whidbey ve státě Washington. Letadlo se podle mluvčího základny Mika Weldinga zřítilo ráno místního času. Spadlo do řídce obydlené oblasti necelých sto kilometrů východně od města Spokane. „Nevím přesně, co dělali. Všechny závěry jsou v tuto chvíli předčasné,“ nechtěl mluvčí komentovat možné příčiny havárie.

Letoun Northrop Grumman EA-6B Prowler používá americká armáda pro podporu leteckých a pozemních sil, při níž je důležitá jeho schopnost rušit radary a komunikaci nepřítele.

vrtulníku v Afghánistánu se shodou okolností odehrála ve stejný den, kdy afghánský policista zaútočil na policejní stanici a při následné přestřelce byli zabiti dva členové americké armády a pět afghánských policistů a vojáků. Na pádu vrtulníku se však patrně nepřátelský útok nepodepsal. „Příčina nehody se vyšetřuje, ačkoli prvotní informace svědčí o tom, že v oblasti nebyla v době nehody zaznamenána žádná nepřátelská aktivita,“ uvádí se v prohlášení NATO.

Pády vojenských vrtulníků jsou časté

Aliance dosud nezveřejnila ani národnost mrtvých vojáků. V oblasti jižního Afghánistánu však půdsobí zejména americké, britské a dosluhující australské jednotky.

Podobné havárie nejsou v Afghánistánu ničím výjimečným. Loni v srpnu zemřelo 11 lidí při nehodě helikoptéry Black Hawk na jihu země. Nejhorší podobná tragédie se odehrála v srpnu 2011, když Taliban sestřelil transportní vrtulník CH-47 Chinook. Zemřelo při tom 38 lidí na palubě.