CES představil hračku pro milovníky videí z ptačí perspektivy

Fotografická kvadrokoptéra Parrot

Fotografická kvadrokoptéra Parrot Zdroj: Rewieved.com

Videa a fotografie pořizované ze vzduchu se těší stále větší oblibě i u amatérů. Fotografování a natáčení je i jakousi odnoží leteckého modelářství, protože řada modelářů umisťuje miniaturní kamery na své modely, aby imitovali dojem z fotografií a videí natočených ze skutečného letadla (čím větší model, tím je videozáznam lepší, protože letové vlastnosti se už podobají skutečným letounům). Společnost Parrot však vytvořila cenově dostupnou kvadrokoptéru určenou přímo k tomuto účelu.

Na loňském veletrhu Photokina byly k vidění úchvatné snímky pořízené osmirotorovou „koptérou“ od firmy High Drone. Ta unese i pětikilogramové fotografické zařízení, jenže – podle rozsahu funkcí – stojí mezi pěti až pětadvaceti tisíci dolary, což není zrovna málo.

Společnost Parrot se sídlem v Paříži nabízí výrazně levnější alternativu. Na technologickém veletrhu CES v Las Vegas představila létající aparát Parrot AR.Drone 2.0. Jde o lehkou kvadrokoptéru, která nese dvě videokamery s rozlišením 720p – jednu vpředu a druhou na spodku trupu.

Kvadrokoptéra je vybavena GPS a určitým druhem „černé skříňky“, která zaznamenává její polohu a parametry letu pro pozdější vizualizaci na mapě. Vestavěný „pilot“ umožňuje uživateli naprogramovat krátký letový plán, a pak je možné fotografickou koptéru řídit přes Wi-Fi připojeného smartphonu nebo tabletu. Už během letu lze stáhnout záznam, nebo dokonce nahrát letové video přímo na YouTube nabo Facebook.

Ani to ještě není všechno, technologičtí hračičkové mohou se se svými kvadrokoptérami mohou účastnit her AR.Race 2,0 a 2,0 AR.Rescue, a potom své výsledky náležitě probrat v komunitě podobných nadšenců. AR.Drone může navíc nést ještě užitečný náklad přesahující 100 gramů, tedy například další kameru GoPro Hero3, která váží pouhých 74 gramů.

Podstatná informace na závěr; francouzská koptéra se prodává za pouhé tři sta dolarů, což by mezi geeky milujícími ptačí perspektivu mohlo vést k jejímu masovému rozšíření.