Češi umí nabít mobilní telefon za zhruba 4 minuty

Superkondenzátory jako baterie mobilu.

Superkondenzátory jako baterie mobilu. Zdroj: Jan Sedlak

Superkondenzátory jako baterie mobilu.
Superkondenzátory jako baterie mobilu.
Superkondenzátory jako baterie mobilu.
Superkondenzátory jako baterie mobilu.
5
Fotogalerie
Ve smíchovské laboratoři Josefa Průši a jeho kolegů už se nevyrábí a neinovují pouze 3D tiskárny, ale mladí výzkumníci si začali hrát také s takzvanými superkondenzátory. Ty jsou schopny nahradit tradiční baterii a díky jejich vlastnostem se výrazně rychleji nabíjejí.

Projekt, který v Průša Research udělali, ještě běžnou součástí tradičních mobilních telefonů být nemůže. Ne snad, že by nefungoval, superkondenzátory jsou ale příliš veliké na to, aby je chtěl někdo u svého mobilu používat. „Kvůli rozměrům toto řešení prozatím samozřejmě není běžně využitelné, chtěli jsme nicméně ukázat, že nahrazení baterií superkondenzátory je možné a není to žádné sci-fi,“ říká pro E15.cz Josef Průša.

Průšův tým v současné době umí sériově propojit 5 superkondenzátorů a přes sestavený „převodník“ s čipem jimi pak napájet telefon Nokia 100. Otestován byl nicméně i iPhone 5 a z obou přístrojů lze bez problémů volat a běžně je používat. Kondenzátory zapojené v sérii umožňují nabíjení 13,5 volty a 6 A a celková kapacita je 2 tisíce F. „Nevadí tomu, když se mění proud, pouze musí být stálé napětí,“ vysvětluje Průša.

Jeden takový superkondenzátor vyjde na 300 korun, vytvořené napájení tak stojí zhruba 15 stovek. „Dnes už je to naprosto dostupná věc, to hodně lidí neví,“ tvrdí Průša. „Osobně si myslím, že superkondenzátory by jako napájení v mobilech mohly začít fungovat během 2 až 3 let.“ Superkondenzátory mají nejenom tu vlastnost, že se dokáží velice rychle nabít, zároveň ale vydrží až desetitisíce nabíjecích cyklů.

. „Zkusím i některé další věci, například napájet tím ony 3D tiskárny.“