Češi vyvinuli unikátní aplikaci pro hledání levných letů

web Letuška.cz

web Letuška.cz Zdroj: msc

Vývojáři českého serveru na vyhledávání letenek Letuška.cz provozovaného společností Asiana, vyvinuli unikátní systém, který dokáže vyhledávat na základě nejnižší ceny, aniž by potřeboval znát přesné datum letu. V až šestiměsíčním období dokáže najít nejlevnější spoje do zhruba pěti stovek destinací. „Do vývoje mapového enginu jsme investovali 7 milionů korun a bez přípravných fází nám práce na něm zabrala celý rok,“ uvedl pro E15.cz Rostislav Litvin, vedoucí vývoje Letuška.cz.

Čechům se povedlo vyvinout v evropském měřítku jedinečný vyhledávač - data o letech totiž čerpá přímo z distribučního letenkového systému přepravců, což žádný jiný systém nedokáže. Běžné vyhledávače tak potřebují zadání data odletu a cílové destinace.

Podle tvůrců aplikace dostupné na mapa.letuska.cz jde navíc o velmi inspirativní metodu, jak případným turistům prezentovat nejrůznější destinace. „Člověka díky přítomnosti mapového náhledu napadne, kam všude a často nečekaně levně by se mohl podívat,“ uvedl Rostislav Litvin. Proto tomu interně říkají „inspirátor“.

vnímáme tlak různých datových mixerů, které z našeho pohledu umně matou zákazníka


„Naší inspirací k vývoji byly zejména nové možnosti distribučního systému Amadeus, na které jsme dlouho čekali. Samozřejmě ale také vnímáme tlak různých datových mixerů, které z našeho pohledu umně matou zákazníka – tváří se jako prodejci letenek, ale přitom nejsou propojeni se systémy letecké industrie a pouze míchají data, která byla „seškrábána“ z webů aerolinek. Zákazník to bohužel pozná až na následném servisu,“ popsal pohnutky vedoucí k realizaci nového vyhledávače Rostislav Litvin.

Mapovou aplikaci vyvinula Letuška.cz i na základě statistiky, podle níž lidé stráví mnoho hodin při zadávání dat do vyhledávacích formulářů, aby našli let, za co nejnižší cenu. Až doposud však nedokázal nikdo vytvořit funkční systém, který by dokázal tyto údaje z distribučního systému automaticky získat, porovnat a vyhodnotit v rozumné době.

Jedno hledání v nové aplikaci přitom trvá jen dvě vteřiny, systém zpracovává v každém okamžiku na 4 miliony různých kombinací termínů, cen a destinací. „Na rozdíl od jiných podobných pokusů v podobě metasearch vyhledávačů se jedná kvalitativně o řádově lepší data a navíc s garancemi od akreditované IATA agentury,“ doplnil Rostislav Litvin.