Česká firma Pramacom tvoří systém propojení záchranářů v EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Pražská firma Pramacom uspěla v soutěži Evropské komise na realizaci propojení komunikačních systémů zásahových složek v EU. Po dokončení projektu za miliony eur budou zásahy záchranářů nebo hasičů rychlejší a efektivnější.

„V Evropě je mnoho organizací, ze kterých každá používá svůj komunikační systém. Záchranky nebo hasiči mají své systémy založené na starých analogových technologiích. Cílem je to, aby se uměli dorozumět lidé, kteří budou mít v rukou různé hardwarové vybavení,“ stručně popisuje projekt s názvem Freesic manažer Pramacomu Roman Šabata.

Systém Freesic, jakožto hlasové propojení zásahových subjektů byl úspěšně dokončen v létě. Výsledkem je zrychlení zásahů. Třeba slovenské hasičské vozy v případě potřeby zalarmují české či polské vrtulníky, které se nacházejí poblíž, nezávisle na druhu vysílaček, které oddíly používají.

„Přípravy projektu, sestavování rozpočtu a dokumentace trvaly přibližně rok. Byl to risk, protože jsme nevěděli, zda nás vůbec pro realizaci projektu vyberou,“ říká Šabata. Jak se však nakonec ukázalo, risk se vyplatil. V konsorciu osmi firem, které na projektu dělaly, získal Pramacom třetí největší díl z rozpočtu 116 milionů korun.

Pokračování projektu

„Naší úlohou bylo propojit zařízení, které dosud organizace používaly s komunikačním systémem Tetrapol. Bylo to technologicky náročné,“ pokračuje Šabata. Podle jeho slov je zakázka pro Pramacom důležitá nejen z hlediska zisku. Zajímavé podle něj bylo i osvojení nových technologií a mezinárodní spolupráce s prestižními technogickými firmami a institucemi.

Ta se promítla i do dalšího úspěchu. Pramacom Prague pracuje i na pokračování projektu Freesic, v rámci kterého má jednotná síť propojit nejen hlasovou komunikaci zásahových složek, ale i jejich databázi. Třeba hasičské vozy z různých evropských základen si díky tomu budou moci před výjezdem prohlížet záběry terénu z perspektivy vrtulníku, který se na místo zásahu dostavil dřív. Projekt by měl být dokončen v roce 2016.