Českobudějovický gurmánský festival nabídne opravdové zážitky

jídlo

jídlo Zdroj: e15

Českobudějovická ulice Dr. Stejskala se dnes změnila v gurmánský ostrůvek. Při prvním ročníku Gourmet festivalu tu lidé mohou ochutnávat speciality, které běžně nekonzumují. Ulici v blízkosti náměstí Přemysla Otakara II. pokryly velké stany, v nichž kuchaři ode dneška do soboty připravují české i evropské delikatesy.

Jehněčí kotletku s pyré z pečené červené řepy s fava fazolkami, kachní prso na zázvoru, polévku z datlových rajčátek a řadu dalších pochutin si lidé mohou při festivalu otestovat. Dnešek pořadatelé věnovali především francouzské kuchyni, v sobotu nabídnou lidem rakousko-uherské speciality.

Podle jednoho z organizátorů festivalu Davida Buriana je smyslem akce to, aby se konala přímo na ulici a byla blíže lidem. „Chceme tu zavést tradici. Opakovat Gourmet festival každoročně a přispět tak ke gastronomické osvětě u široké veřejnosti,“ řekl Burian.

Ten společně se svým bratrem Robertem provozuje v centru města vinárnu, kde pravidelně nabízejí netradiční jídla. Navíc před časem otevřeli prodejnu, v níž si lidé mohou koupit dražší zahraniční speciality. „Chceme veřejnosti nabídnout trochu něco výjimečného,“ uvedl David Burian.

Na Gourmet festivalu se během dvou dnů představí řada uznávaných evropských kuchařů. Lidé je mohou na ulici sledovat přímo při práci. „Všichni kuchaři mají zkušenosti z restaurací oceněných michelinskou hvězdou,“ řekl Robert Burian.

Stan, v němž kuchaři své pochoutky připravovali, se dnes kolem poledne plnil hosty, kteří u dřevěných stolů ochutnávali některé z jídel. O pár metrů dál mohli návštěvníci degustovat vína. „Navíc různí dodavatelé tu představují produkty z Čech, Francie, Rakouska, Itálie, Belgie, mimo jiné sýry, šunky, uzeniny a další delikatesy,“ uvedl David Burian.