Český cyklista "vleže" objel Polsko

Jízda na lehokole

Jízda na lehokole Zdroj: archiv M. Adamka

(VIDEO) Devět a půl dne čistého času „proležel“ na svém lehokole cyklistický nadšenec z Náchoda Martin Adámek během cesty okolo polských hranic. Celkem ujel 3554 kilometrů. Z Náchodu vyjel 13. června a vrátil se v neděli večer.

Cyklista strávil na své cestě šest týdnů a projel všechny polské pohraniční okresy. Průměrně ujel 85 kilometrů za den a v sedle pobyl 5,5 hodiny. Nejdelší etapa, kterou Adámek započal před Augustowem a ukončil v Białystoku, měřila 131 kilometrů. Cílem cyklisty, jak uvedl na svých stránkách, nebyl rychlostní ani dálkový výkon, ale chtěl něco vidět a poznat.

Adámek si vezl vše potřebné v brašnách na kole, strávil 22 nocí ve stanu, v sedmi případech spal pod střechou a zbytek nocí pod širým nebem. Hmotnost naloženého kola (včetně pití) byla 55 kilogramů. Podle zápisků na webu musel Adámek hned po vyjetí bojovat s nachlazením. Cestou ho potkaly technické obtíže s kolem i vichřice, před kterou musel prchat z pláže na Baltu. Při výpravě zhubl o osm kilogramů.

Takový je pohled z lehocipedu při jízdě cyklistickou stezkou

Sedmadvacetiletý Adámek v sedlech různých kol najl přibližně 60 tisíc kilometrů a s dálkovými cestami má bohaté zkušenosti. V letech 2004 až 2007 vyrazil několikrát po Evropě. Například v roce 2007 se vydal k moři do Chorvatska, při cestě na pláže Jaderského moře a zpět urazil v sedle jízdního kola 3500 kilometrů a navštívil desítku zemí. V roce 2008 objel na kole Českou republiku.