Český Krumlov připravuje na září řadu kulturních akcí

Český Krumlov

Český Krumlov

Folklorní festival, noc otevřených muzeí a galerií, prohlídky městského podzemí, koncerty a jarmark nabídnou českokrumlovské Svatováclavské slavnosti. Tradiční akce se uskuteční poslední zářijový víkend.

V Českém Krumlově chystají na tento měsíc řadu dalších aktivit. Uskuteční se tam například Setkání hornických měst a obcí z Česka i zahraničí a při Dnech evropského dědictví se lidé budou moci seznámit s projektem Revitalizace areálu klášterů.

„Program pro září je velmi bohatý a já si jako starosta nemohu nechat žádnou z těchto záležitostí ujít. Jsem rád, že to tak je, svědčí to o tom, že lidé v Českém Krumlově pracují na všech možných slavnostech, oslavách a dalších aktivitách srdíčkem,“ uvedl starosta Dalibor Carda.

Dny evropského dědictví se uskuteční 13. a 14. září. Téma zaměřené na místní kláštery logicky vyplynulo ze stávající situace. V příštím roce skončí jejich revitalizace, která bude celkem stát 300 milionů korun. V bývalých klášterech minoritů a klarisek po opravě vzniknou prostory pro řadu různých aktivit.

Svatováclavské slavnosti, které začnou 26. září, nabídnou mimo jiné vystoupení rockového uskupení Supergroup. Při něm se představí Kamil Střihavka, Michal Pavlíček nebo Vladimír Kulhánek. Stejný víkend bude patřit i hornickým slavnostem. Celá akce má připomenout slavnou hornickou minulost Českého Krumlova.

Historie svatováclavské úcty je spojena s prohlášením knížete Václava, zavražděného v roce 935, krátce po jeho smrti za světce a patrona české země. V Českém Krumlově ctí svatováclavskou tradici od začátku 14. století, kdy v roce 1302 nechal českokrumlovský vladař Petr I. z Rožmberka postavit u farního kostela kapli svatého Václava. Sochy světce stojí na Mariánském morovém sloupu na náměstí Svornosti a na Plášťovém mostě u zámku. Okázalé Svatováclavské oslavy se tu konaly už v roce 1945.