Čeští click2stream se dostali do prestižního 500 Startups v Silicon Valley

500 Startups

500 Startups Zdroj: 500 Startups

Slibná česká společnost click2stream se dvakrát neúspěšně snažila dostat do Y Combinatoru, zřejmě nejslavnějšího a jednoho z nejprestižnějších startupových akcelerátorů na světě. Firma prošla do užšího výběru k osobním pohovorům, finální účast ale nezískala. Klaplo to až nyní a click2stream se na zkoušenou do Silicon Valley nakonec vydají. Jen to bude akcelerátor jiný, vybral si je rovněž slavný 500 Startups.

Tři členové týmu click2stream se aktuálně usazují v kancelářích v Mountain View, které se nachází pouhých pár minut cesty od sídel společností jako Apple a Google. Na čtyři měsíce tam získají nejenom potřebné zázemí, ale také přístup ke zhruba dvěma stovkám poměrně významných mentorů z tamního technologického prostředí, a síti firem, které programem 500 Startups už prošly. Jsou to třeba jména jako Wildfire (koupený Googlem), tvůrce 3D tiskáren MakerBot či API platforma Twilio.

Do aktuálního kola 500 Startups se hlásilo kolem 1400 startupů z celého světa, vybráno bylo pouhých 30 a jejich jména budou postupně zveřejňována. Český tým kromě zmiňovaných výhod a příležitostí získal také investici ve výši 100 tisíc dolarů výměnou za sedmiprocentní podíl ve firmě.

Do projektu už dříve investovali vlastní peníze spoluzakladatelé Petr Ocásek a Robert Prokeš, konkrétně šlo o 30 tisíc dolarů. Click2stream dokáže každý měsíc navyšovat výnosy o 25 procent a má zákazníky ve 120 zemích světa.

Analýza videa z kamer

Přijetí do akcelerátoru ve výsledku samozřejmě ještě nemusí nic znamenat, je to ale velice solidní startovní pozice. Zvláště pro firmu jakou je click2stream. Ta se totiž soustředí na budování platformy pro analýzu informací z bezpečnostních kamer. Nabízí například vlastní „App Store“ pro aplikace a tak dále. Díky tomu je třeba možné analyzovat pohyb, poznávací značky automobilů a mnohé další. K dispozici je poměrně rozsáhlé aplikační rozhraní.

click2streamclick2stream | click2stream

Přes 50 procent současných příjmů click2stream pramení právě ze Spojených států. Navíc tam podle šéfa společnosti Petra Ocáska „sídlí většina výrobců kamer, se kterými chceme aktivně působit, takže to prostě celé dávalo smysl“. Click2stream chce v rámci současných plánů obsluhovat až jeden milion kamer.

Ocásek tvrdí, že rozjet tento ambiciózní globální byznys by se dalo také z Česka, ovšem trvalo by to mnohem déle. „Ale my budujeme platformu a hrajeme o nově vznikající trh, který ještě zdaleka není rozdělený. A tak pomaleji pravděpodobně znamená neuspět,“ popisuje.

„Jsem moc rád, že se nám to nakonec podařilo (přijetí do 500 Startups), určitě to bude zkušenost k nezaplacení a my budeme potřebovat méně času na naše učení se metodou pokus – omyl,“ usmívá se Ocásek.

Click2stream aktuálně neustále hledá nové vývojáře, které usadí ve své „centrále“ ve smíchovském Node5. Společnost mimo jiného nabízí například možnost získat podíl ve firmě v podobě akcií.