Čeští cyklisté v Kodani neuspěli

Mark Cavendish

Mark Cavendish Zdroj: ctk/Peter Dejong

Mistrovství světa v silniční cyklistice, které se konalo minulý týden v Kodani, skončilo bez výraznějšího úspěchu Čechů. Roman Kreuziger kvůli zranění nenastoupil, neprosadila se ani Martina Sáblíková, jejíž hlavní disciplínou zůstává rychlobruslení. Elitní kategorii mezi muži ovládl Mark Cavendish.

Sáblíková se chtěla v Kodani v časovce probojovat na londýnskou olympiádu. To se jí ale nepovedlo. V časovce dojela 28., na hry se kvalifikovala nejlepší desítka. Na tu Češka ztratila přes dvě minuty. „Ostatní bohužel jezdí rychleji,“ přiznala Sáblíková.

Závod s hromadným startem už Sáblíková nejela, přestože je i v této disciplíně mistryní republiky. Sáblíková se ještě může na olympiádu probojovat. Další možností je nasbírat dostatek bodů v žebříčku mezinárodní unie UCI.

Mistryní světa v časovce se stala Němka Arndtová, závod s hromadným startem ovládla Italka Giorgia Bronziniová. Česká závodnice Martina Růžičková dojela 49. v časovce, druhý závod nedokončila. Vítězem časovky mužů se stal Němec Tony Martin, František Raboň byl 21. a Jiří Hudeček 57. Čtyřnásobný šampion Švýcar Fabian Cancellara získal bronz.

Nejprestižnější závod s hromadným startem ovládl Cavendish, nejlepší spurter současnosti. Brit využil toho, že k cíli přijela většina pelotonu pohromadě a v posledních metrech využil svých sprinterských schopností a dojel si pro titul mistra světa.