Čeští tenisté vyhráli čtyřhru, od zisku Davis Cupu je dělí bod

Tomáš Berdych a Radek Štěpánek slaví vítězství ve čtyřhře nad Španěly

Tomáš Berdych a Radek Štěpánek slaví vítězství ve čtyřhře nad Španěly Zdroj: ctk

České tenisty dělí jeden bod od triumfu v Davisově poháru. K zisku slavné "salátové mísy" po dlouhých 32 letech je přiblížili v dnešní čtyřhře Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem výhrou nad Španěly Marcelem Granollersem a Markem Lópezem 3:6, 7:5, 7:5 a 6:3. Domácí výběr vede ve finále v pražské O2 areně před nedělními dvouhrami 2:1 na zápasy.

Jako první se pokusí přidat vítězný bod Berdych, kterého ale v neděli od 13:00 čeká pátý hráč světa David Ferrer. Zápas případně uzavřou Štěpánek s Nicolásem Almagrem. Češi usilují o první titul od roku 1980, kdy Davis Cup ovládli tenisté pod československou vlajkou v čele s Ivanem Lendlem a Tomášem Šmídem.

„Máme druhý bod, to jsme chtěli, ale ještě nám hodně chybí. Uděláme v neděli všechno pro zdárný konec,“ řekl Berdych po čtyřhře. „Jsme blízko, ale pořád taky daleko. V neděli musíme urvat bod a na to se soustředíme,“ řekl Štěpánek

Češi si na čtyřhru věřili. Berdych se Štěpánkem v ní v Davis Cupu vyhráli šestkrát za sebou a z dvanácti duelů v soutěži družstev prohráli jen jednou. Granollers s Lópezem ale hráli skvěle a ukázali, že si do Prahy přivezli vítěznou formu z londýnského Turnaje mistrů. V prvním setu domácí dvojici přehrávali.

Štěpánek i Berdych se zpočátku na kurtu hledali a všechny výrazně na servisu, returnech i při volejích převyšoval Granollers. Už ve druhé hře utkání udělal Štěpánek dvě dvojchyby a jediný brejk rozhodl o zisku setu pro španělský pár.

„Soupeři začali neuvěřitelně a já jsem tomu nepomohl,“ řekl Štěpánek. „Oni hrajou odlišný debl, na který nejsem zvyklý, ale naštěstí netrvalo déle než set, než jsem si zvykl a přidal jsem se. Pak už to bylo, jak jsme potřebovali,“ řekl Berdych.

Domácí ale už na konci prvního setu hru vyrovnali. Štěpánek se postupně dostával do ráže a svými gesty rozvášnil většinu z 14.485 diváků. Češi se snažili hrát podle hesla „vše na Lópeze“, který přece jen více kazil. Paradoxně ale hlavní chyby udělal v koncovce druhého a třetího setu při volejích na síti Granollers. Ve druhé a třetí sadě Češi prolomili za stavu 6:5 vždy shodně Lópezovo podání a vedli 2:1 sety.

„Cítili jsme, že na Lópeze bude větší šance na brejk, protože jeho servis nebyl tak rychlý a dalo se něco vymyslet. Postupně jsme se do toho dostali a čím déle se hrálo, tím jsme byli lepší a dostávali jsme je pod velký tlak,“ řekl Štěpánek.

Po hodinové druhé sadě i jindy klidný kapitán Jaroslav Navrátil vyskočil radostí z lavičky. Hala při vítězných fiftýnech bouřila a při vyrovnaném stavu se chvěla napětím, tak jako hokejista Jaromír Jágr, který v hledišti nervózně žmoulal českou vlajku.

Čeští tenisté stupňovali tlak z returnu, znovu fungovala na jedničku jejich deblová chemie a směřovali k výhře. Ve čtvrtém setu dostali na kolena konečně při podání i Granollerse, a to dokonce čistou hrou v páté hře. Zápas už nepustili a Berdych ho ukončil, když po dvou nevyužitých mečbolech proměnil ten třetí smečí.

V pátek domácí hráči ztratili první dvouhru poté, co Štěpánek podlehl Ferrerovi ve třech setech. O vyrovnání se postaral Berdych v pětisetové bitvě s Almagrem.