Chi-machine? Trik na důchodce

Starší a nemocné měl uzdravit zázračný přístroj za třicet tisíc. Po předváděčce Jindřich Podhorský zjistil, že ho německé obchody prodávají skoro třicetkrát levněji.

Původně šlo o výlet do německého Chamu spojený s předváděčkou zboží. Proč nejet? Do koupi mě přece nemůže nikdo nutit, řekla si asi stovka lidí nasbíraných do autobusů po celém Strakonicku.
„Zastávka byla v jedné z restaurací v Domažlicích. V sále už bylo všechno připraveno. Na stole cosi tajuplného, zakrytého bílým plátnem,“ popisuje nedávný zážitek Jindřich Podhorský ze Strakonic.
Příprava byla dokonalá. „Show začala ve velkém stylu. Vřelé uvítání od organizátorů, představení a otázky do publika typu: Koho něco bolí, zvedne ruku,“ líčí osmdesátiletý muž.
„Předváděč mluvil jako světové lékařské kapacity. Zmanipuloval všechny, kteří trpí všemožnými bolestmi a touží být zdraví. Tvrdil, na co prý nám jsou doma uložené peníze, když zdraví nemáme,“ líčí Podhorský.
Většinou postarší lidé v sále měli podle moderátorů štěstí. Předváděči jsou v Evropě jediní, kteří jim pomohou. „Náš zázračný přístroj vás zbaví bolestí kloubů. Nikdo jiný nemá právo jej prodávat!“ hlásali do publika.
Za chvíli výrobek odhalili. Léčbu podstoupila stará paní s berlemi. Lehla si na stůl a nohy položila na přístroj, který pořadatelé označovali jako Chi-machine. Dali jí napít vody a přístroj zapnuli. Nohy se jí kývaly sem tam.
„Po třech až pěti minutách léčebné kůry žena vstala a sáhla po berlích. Pomocník jí je ale odebral. Prý je nepotřebuje. Odešla bez nich a lidé žasli a začali pod vedením moderátora tleskat,“ vypráví Podhorský. Když oznámili pořadatelé cenu přístroje třicet tisíc korun, lidé nejprve znejistěli. „Pojišťovna vám ale připlatí patnáct tisíc, tvrdili nám,“ líčí muž. Návštěvníci začali Chi-machine hromadně nakupovat. Museli se zařadit do řady k podpisu smlouvy o prodeji. Nakonec výrobek koupilo patnáct lidí.
Předváděčka skončila a autobus vyrazil do Chamu. Jindřich Podhorský se svým známým obcházel výlohy obchodů v centru.
„Za jednou z nich jsem uviděl zázračný Chi-machine. Nasadil jsem si brýle, abych lépe viděl na cenu. Devětatřicet eur! To snad není možné. Takový podfuk! To je kolem jedenácti set našich korun,“ rozčiluje se.
Měl u sebe čtyřicet eur a tak si přístroj koupil. „Sem tam ho zapnu, nohy na něj položím, i vody se napiju. Ale klouby bolí dál,“ uzavírá.