Chilané opráší větu „Naši nejsou doma“. Hotel pro milence končí

Interiér hotelu Valdivia

Interiér hotelu Valdivia Zdroj: curious-places.blogspot.cz

Po více než půlstoletí existence nadobro ukončil provoz nejznámější a nejexotičtější hotel lásky v Chile. Hotel Valdivia byl založen v roce 1959 v hlavním městě Santiagu a za jeho vznikem stála Coralia Quezadaová - mladá vdova z jihochilského města Valdivia, která chtěla zamilovaným dát k dispozici vkusný, diskrétní hotel, kde by si mohli nerušeně užívat vzájemnou společnost.

Pokoje v hotelu byly tematické, od Egyptského paláce až po Japonský pokoj. Každý byl bohatě vyzdobený v daném stylu a zařízený pohodlným nábytkem, tlumeným osvětlením i zrcadly na zdech i stropě.

Láska pod diskokoulí, ale i za časů dynastie Ming

Příbuzní paní Quezadaové cestovali po světě a přiváželi jí širokou škálu suvenýrů, jimiž svůj hotel zdobila. V Čínském pokoji stály napodobeniny váz z dynastie Ming, v Africkém pokoji byly zebří vzory, slaměné došky i dřevěná zvířata, zatímco Amazonský pokoj zdobily rostliny v květináčích, malé vodopády a jasnými barvami namalovaní papoušci. A nechyběl ani Disko pokoj se stroboskopickou koulí, klecí a tyčí, u níž se dalo tancovat.

To všechno nyní končí, protože majitelé hotelu ho prodali; tento týden už skončily v dražbě stovky předmětů z jeho vybavení. Samotná budova bude stržena a na jejím místě vyroste obytný blok.

„Naplňuje mě to smutkem a nostalgií,“ řekla zpravodajskému serveru BBC Leonor Valenzuelaová, která v hotelu pracovala 42 let jako pokojská. „Je to úžasné místo. Nic jako Hotel Valdivia tu není a myslím, že už nikdy ani nebude“.