Chladná produkce, éterický vokál a folkové inspirace. To jsou Lamb 2014

Lamb

Lamb Zdroj: Profimedia.cz

Jedním z negativ rozhodnutí vydávat alba na vlastní značce je, že se často nedostanou do výročních žebříčků hudebních časopisů. Třebaže by si to obsahem zasloužila. Je to i případ novinky Backspace Unwind britského dua Lamb, jedné z nejzajímavějších nahrávek druhé poloviny uplynulého roku.

Třebaže vyrostlo z podobných kořenů a stejného podhoubí, oproti krajanům Underworld nebo The Chemical Brothers britské duo vždy zůstávalo spíše utajeným tipem pro klubové publikum než festivalovou záležitostí. Jeho popularitu však nikdy nedoprovázely dramatické výkyvy a tvorba Lamb odjakživa nabízela hlubší ponor, neustále se vyvíjela a zrála.

Podobně jako u dalších věrozvěstů ostrovní taneční hudby devadesátých let ani u Lamb nebylo (a není) možné hovořit o konkrétním žánru jako spíše osobitém zvuku a rukopisu. Lamb čerpali inspiraci jak z minimalistického techna, housu, tak i trip hopu nebo zalomených rytmů, neopakovatelný přesah jejich tvorbě dodával až střet programované rytmiky s živou i dvou tvůrčích osobností, a tím i dvou zcela odlišných tvůrčích přístupů: chladné až odlidštěné produkce a éterického vokálu a folkových inspirací zpěvačky Lou Rhodes.

Střet těchto odlišných prvků utváří Backspace Unwind jako desku živou, rozmanitou a dynamickou. Začíná v ostrých tanečních polohách, jimž dominují výrazné beaty a chladný zvuk, s přibývajícími minutami se objevuje čím dál více „jemnějších“ vlivů. Pilotní singl We Fall in Love je připomínkou klasického vokálního housu devadesátých let i stvrzením, že možností spojení živé a programované rytmiky, které skupina v minulosti ne vždy zvládla, tentokrát využila naplno.

Lamb: Backspace Unwind
Vydavatel: Strata/Butler Records, 2014
Hodnocení: 80 %