Čína má další vesmírnou pětiletku. Chce dobýt Měsíc a mít raketovou flotilu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Kim Shiflett

Čína si stanovila novou vesmírnou „pětiletku“. Do roku 2017 chce dobýt Měsíc, vybudovat velkou flotilu kosmických raket a pokračovat v přípravě budoucí vesmírné stanice. Informace se objevila na serveru Sme.sk.

„Čína vystřelí sondy, které nejen že hladce přistanou na měsíčním povrchu, ale budou se po něm i pohybovat a zkoumat jej. Poté odebere vzorky a vrátí se zpět na Zem,“ píše se podle deníku China Daily ve státem vydané tiskové zprávě.

Tento projekt by také měl posunout čínský měsíční program blíže k přistání prvního domácího kosmonauta na Měsíci. Odhady hovoří o tom, že by se to Číně mohlo podařit kolem roku 2025. Do té doby bude nutné vyvinout veškeré nutné technologické prostředky.

Nové technologie a potažmo i rakety jsou tedy dalším z cílů Čínské vlády. Nosné raketoplány typu Čchang-čeng by měly nejdříve na oběžnou dráhu dopravit náklad. Nejnovější model Čchang-čeng 5 by pak měl mít nosnost až 25 tun.

Díky výkonným raketám by se mohl posunout vpřed i další čínský projekt – stavba vlastní vesmírné stanice na oběžné dráze. Vědci již údajně začali testovat nové technologie, s jejichž pomocí by měl v příštím roce putovat na provizorní stanici i první obyvatel.

„Čína vystřelí vesmírné laboratoře, lodě s lidskou posádkou a vytvoří technologie klíčové pro vesmírnou stanici. To v sobě zahrnuje i střednědobý pobyt kosmonauta ve vesmíru,“ cituje na závěr Sme.sk čínskou tiskovou zprávu.