Čína otevřela kopii malebného rakouského městečka Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt Zdroj: profimedia.cz

Na jihu Číny se dnes pro návštěvníky otevřel dlouho plánovaný projekt kopie malebného hornorakouského městečka Hallstatt. Slavnostní ceremonii pokazilo počasí, proto se událost musela podle listu Salzburger Nachrichten konat v hotelu. Slavnostního otevření se zúčastnila také hallstattská delegace, která neskrývala rozpaky na způsobu, jakým se vzhled vesnice zkopíroval.

Originální Hallstatt, který obývá asi 800 lidí, je zanesen na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Kopie u jihočínského Chuej-čou v provincii Kuang-tung je developerským projektem, který je určen pro zámožné Číňany. V této zemi, která je nechvalně proslulá výrobou padělků, se tak podle AP replika Hallstattu stává novým standardem.

Hallstattská delegace, která do Číny odcestovala, prohlásila, že je na jednu stranu pyšná na to, že se městečko stalo zdrojem pro kopii, nelíbí se jí ale způsob, jak replika vznikla.

„Měli se zeptat majitelů hotelu a dalších budov, zda souhlasí s nápadem, aby se Hallstatt postavil v Číně. A oni to neudělali,“ prohlásila před otevírací ceremonií Monika Wengerová, které patří hallstattský hotel U Zeleného stromu. „A to byl velký problém, který jsme s tímto projektem měli.“

Salzwelten Hallstatt v Rakousku: Nejstarší solný důl na světě! Za krásou se tu sklouznete >>>

 

 

Hallstattští se poprvé o záměru výstavby čínské společnosti Minmetals dozvěděli před rokem, když jistý host hotelu U Zeleného stromu, který se na projektu podílel, nedopatřením plány vyzradil. Také zaměstnanci firmy Minmetals, kteří ve městečku pořizovali fotodokumentaci a shromažďovali další potřebné údaje, svým počínáním vyvolávali podezření místních obyvatel.