Čína posiluje kontrolu nad internetem, zavádí další pravidla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Čínský internet čekají nová pravidla, která určí, co mohou jednotlivci a organizace zveřejnit online. Příslušná rozhodnutí vydal čínský nejvyšší soud. Z nových pravidel je patrný záměr vládnoucí komunistické strany ovlivnit názory veřejnosti.

Za využití placených služeb, které nabízejí zveřejnění nepravdivého pozitivního či negativního obsahu bude hrozit trest, uvedl dnes státní list China Daily. Nezákonné bude i vymazání internetových informací za úplatu.

„Kdokoliv, kdo najme, zorganizuje nebo požádá ostatní, aby zveřejnili či předali informace mající negativní dopady porušující právo, by měl být potrestán,“ cituje čínský list směrnice vydané soudem. To platí i v případě, že se bude někdo snažit zveřejněné informace vymazat.

Kdo poruší pravidla, mohl by čekat trest

„Odvětví, které dostává peníze za to, že vymaže internetové komentáře, je nezákonné a vydělávají na něm osoby nebo společnosti se špatnými pohnutkami,“ uvedl mluvčí soudu Sun Ťün-kung. Někdo si svými počítačovými znalostmi tímto způsobem vydělává a přispívá tak k „neuspořádanosti“ internetu, doplnil Sun.

Nejvyšší soud také volá po trestech pro poskytovatele internetových služeb, kteří odmítnou uvést údaje o uživatelích „porušujících pravidla“. Požadované informace zahrnují například skutečná jména nebo IP adresy, které identifikují rozhraní v počítačové síti.

Tvrdší pravidla s novým prezidentem

Od roku 2013, kdy se čínským prezidentem stal Si Ťin-pching, se v zemi postupně nadále posiluje vládní cenzura a státní kontrola internetu. Podle Freedom House, organizace bojující za lidská práva, je úroveň internetové svobody v Číně druhá nejnižší ze všech zemí světa, v tomto ohledu ji předstihl pouze Írán.

Loni se v Číně stalo trestným činem šíření pomluv po internetu, úřady také zahájily kampaň proti „nemravnosti“ a „pornografii“. Kritici upozorňují, že kvůli volně formulované definici lze tyto zákony použít k zákroku vůči obsahu, který by mohl ohrozit komunistickou stranu.